Складирайте внимателно хранителните запаси


Позната ли Ви е ситуацията, когато Ваши приятели или познати изведнъж се появят на вратата? Това не сте го очаквали - и като домакин седите пред празните шкафове с въпроса: Какво да предложа на гостите си? Или решавате да използвате неделния следобед, за да почистите у дома и установявате: почистващият препарат е свършил, а кърпичките за бърсане са почти накрая. В ситуации като тази, обичаме да се запасяваме с хранителни стоки и ежедневни материали за почистване. В тази статия ще разберете от кои продукти е добре, винаги да имате в шкафа, как да ги съхранявате и как да организирате покупките си оптимално.

Съхранение на хранителни стоки

Леща, киноа и боб

Бобовите растения са богати на хранителни вещества и имат дълъг срок на годност. Можете да избирате между бобови растения като нахут в буркан, който може да се използва веднага, или сухи продукти като леща, които първо трябва да се сварят. Бобовите растения могат да се използват по много различни начини - така менюто Ви няма да е скучно. Например, правили ли сте сами някога хумус или сте опитвали вкусен бургер от леща? Ако не сте пробвали, нищо не пречи да опитате с продуктите от шкафа. 

Паста, ориз и други

С ориз и паста може бързо да си приготвите вкусно основно ястие. Овесената каша предлага силен старт за деня, а с брашното може да приготвите хляб или палачинки. И най-важното: основните продукти имат дълъг срок на годност. Достатъчно е само да ги сложите в шкафа. За междинно хапване се предлагат сухари или замразени хлебчета. Малък съвет: За да направите тесто за хляб, палачинки и т.н., в шкафа може да съхранявате суха мая и бакпулвер.

Картофи, зеленчуци и плодове

Картофът е още един продукт, който може да се съхранява на сухо, тъмно и хладно за дълго време. За целта извадете картофите от опаковката след пазаруване и ги сложете в дървена кутия или торбичка от лен. Така може оптимално да съхраните зеленчуците в шкафа. Ако не можете да намерите място за картофите, което отговаря на тези изисквания, те ще образуват зелени петна и ще започнат да покълват. Ябълките и морковите също имат дълъг срок на годност, ако се съхраняват на хладно и сухо място. Ако искате да съхранявате други видове плодове и зеленчуци в килера, може да го направите лесно под формата на консервирани плодове или зеленчуци в буркани.

Вкусни сосове и супи

Запаси от паста и картофи? Няма проблем. Но не искаме да ги хапваме сухи. Колко хубаво е, че може бързо и лесно да приготвите сосове и супи с няколко складирани съставки. Например, можете да си приготвите сос с нашия доматен сос и доматени парченца или да опитате нашия индийски къри сос. Или опитайте рецепта с песто за Вашите спагети. Малък съвет: Ако искате той да е особено бърз и пикантен, добрият стар пилешки бульон е идеален. 

Готово ястие в консерва

Готово приготвено чили-кон-карне е за онези дни, в които нямате време да готвите. Също така може да затоплите яхния от леща с картофи и да й се насладите. А за междинно хапване може да си отворите консерва с нахут. С няколко складирани вкусотии в чаша или консерва, винаги ще сте подготвени, когато сте гладни.

Олио за овкусяване

Какво не трябва да липсва в килера Ви? Олио! Добре е да имате една до две бутилки. С тази съставка можете не само да готвите и овкусявате различните ястия, но и да приготвите вкусни печива например.

Мюсли, овесена каша или вкусно капучино: Ако обичате да добавяте мляко към горещите си напитки или ястия, можете да съхранявате мляко с голяма трайност в килера, без да се притеснявате. Растителните напитки, които не се съхраняват на студено, също са с дълъг срок на годност.

Риба и рибни консерви

Какво да правим с наденицата и рибата? Пресните продукти трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. Тези храни не могат да се държат в шкафа. Но има алтернатива: рибни и местни консерви, които могат да се съхраняват в килера. Консервираното месо може да издържи до две години, докато рибната консерва трае само до десет месеца.

Суперхрани, снаксове и топинги

Вкусните ядки са чудесни вечер пред телевизора и са с дълъг срок на годност. Чия или люспи от псилиум могат да се съхраняват за дълъг период и се грижат за разнообразието в чинията Ви. Затова давайте смело със супер храните.

Напитки

За какво трябва да помислим, когато пълним шкафа с продукти? Правилно, за напитките! На ден човек трябва да разполага с по 2,5 литра вода, като към това могат да се добавят и напитки като сокове. Ако не пиете чешмяна вода, винаги трябва да имате около 3 щайги с вода на седмица за домакинство от двама души.

Допълнителна помощ при съхранение

Други продукти, които може да се съхраняват са батерии, универсални кърпички, препарати за почистване, ръкавици за еднократна употреба и домакински ролки. Ако се запасите с домакински продукти като тоалетна хартия, е добре да купувате на едро. За домакинство с двама човека, една опаковка тоалетна хартия е достатъчна за около 14 дни.

Идеални условия за съхранение

Ако сте се погрижили за мястото, на което съхранявате продуктите, не е нужно да се притеснявате за неприятни изненади като мишки. Какви са идеалните условия за състоянието на килера:

⁃ Тъмно и хладно

⁃ Постоянна температура и влажност

⁃ Редовно проветряване

bild-beitrag

Организация на килера

Съвет 1: Съхранявайте запасите подредено и на видно място

Ако е възможно, съхранявайте запасите си на едно централно място. Това Ви дава преглед над хранителните продукти, които в момента съхранявате у дома. При подреждането на килера в помощ са етикетите, които могат да се използват не само върху чекмеджета и шкафове, но и върху самите продукти.

Съвет 2: Намерете сухо и прохладно място за Вашите запаси

За да се поддържа качеството на храната, тя трябва да бъде защитена от влага и директна светлина. Затова я съхранявайте на хладно и сухо място, защитено от светлина. Най-добре е да съхранявате храната си в оригиналната опаковка. Можете да прехвърляте отворена храна в буркани за съхранение или затварящи се торбички, и по този начин да я запазите за по-дълго. Малък съвет: Напишете датата на годност върху опаковката за съхранение.

Съвет 3: Направете си план за пазаруване, за да пазарувате осъзнато

Преди да отидете да пазарувате, направете меню и план за продуктите, като проверите наличностите в момента. След това можете лесно да направите списък за пазаруване и да купите хранителните стоки, които Ви липсват за приготвяне на ястията.

Съвет 4: Проверявайте често запасите си

С проверка на запасите винаги знаете с какво разполагате: храна, която намалява, срок на годност на продуктите, повредени опаковки или вредители. Хранителните молци са едни от най-често срещаните вредители в килерите. Те се завъждат в опаковките на зърнени продукти като брашно, мюсли и овесени люспи. Какво да направите, ако вредители се промъкнат в килера Ви? Не се панирайте. Първо проверете цялата храна за следи от ларви на молец и изхвърлете заразените продукти незабавно. След това веднага изхвърлете боклука. Рафтовете, шкафовете и чекмеджетата в килера трябва да се почистят със сапунена вода и оцет. Освен да съхранявате храната си в херметични контейнери, можете също така да използвате препарати срещу вредители.

Защо са ни необходими запаси?

След като вече знаете кои продукти може да съхранявате и как, ето и 4 причини, за да започнете реално да го правите:

4 причини да съхранявате запаси

1. По-доброто планиране на пазаруването може да намали както времето, така и разходите за пазаруване.

2. Снабдяването със запаси Ви осигурява сигурност в непредсказуеми ситуации и не се налага да се съобразявате с работното време на магазините.

3. Покупката предварително позволява внимателно използване на ресурсите чрез по-добро планиране.

4. Запасите може да се използват, в случай че дойдат неочаквани гости.

Източник: dm-drogeriemarkt.bg