Как да пoдредим пищна дъска с мезета за повод


Напоследък пищните плата и дъски, изобилстващи от мезета са изключително популярни. За посрещане на гости, за семейна вечер пред телевизора - отиват си на всеки повод. И хем са красиви, хем вкусни.

Освен това си е истинско удоволствие да подредиш такъв вкусов шедьовър. Ето няколко идеи, които ще ви улеснят и ще ви помогнат да се представите като блестяща домакиня.

Изберете дъската

Все пак се съобразете за колко човека е почерпката. Ако сте само двама също може да си приготвите красиво плато, но няма нужда да избирате най-голямата дъска. Но, колкото по-груба и естествена е дъската, толкова по-добре изглежда.

Подберете няколко миниатюрни купички, в които да сложите маслини, конфитюр или някакви сосове. Първо подредете тях върху дъската, а след това и останалите продукти.

Сирена

Подберете два или четири вида сирене - сложете например бяло краве, камембер, рокфор и гауда, моцарела или чедър. Гледайте така да ги подберете, че те да имат различна текстура и цвят, за да задоволите вкуса на всеки от сътрапезниците си. Подредете ги в различни краища на дъската, за да не се смесват вкусовете и ароматите на сирената.

Мезета от месо

Тук също заложете на разнообразието - луканка, филе, италиански колбас, пастърма. Погрижете си всичко да е тънко и нарязано на дребно, за да улесните гостите в консумацията и те да не изпитват затруднения да си вземат от мезето.

Плодове и зеленчуци

Те ще придадат красиви цветове на вашата дъска и ще добавят допълнителни вкусове. Сладостта на плодовете контрастира чудесно със солените сирена например. Прошутото си отива в с пъпеш, а синьото сирене с грозде. Спокойно може да ползвате и горски плодове. Сложете чери домати, краставици и моркови нарязани на лентички. Спокойно може да ползвате и мариновани зеленчуци като дребни кисели краставички, маслини, репички.

Ядки и крекери

Те също са задължителни за подобен тип дъска с мезета. Печени бадеми, шам фастък, кашу - разпределете ядките в малките купички заедно или направете микс. Сложете сухари и различни по форма крекери, с които всеки може да си направи вкусна хапка с другите мезета.

Сосове и дипове

Може да сложите мед, сладко от плодове, снежанка, хумус. А, защо не и пастет от маслини...

И сега идва най-ювелирната част - украсата. Ако искате малко екзотика, нахвърляйте пресни билки като розмарин и мащерка. Може да сложите и ядливи цветя за още по-голяма красота. Отваряйте виното и се насладете на творението си!