Кои съдове са подходящи за микровълновата?


Само определени видове съдове могат да се използват за размразяване, затопляне и приготвяне на ястия в микровълнова печка. Въпреки това в едно домакинство винаги могат да се намерят съдове, които да влязат в употреба. Вие можете да сложите ястията направо в чиниите за сервиране, тъй като микровълните не нагряват стъкло, пластмаса, хартия и порцелан. Когато ги изваждате от микровълновата печка обаче, имайте предвид, че те са загрети чрез топлоотдаване от самите ястия. Не е задължително да купувате специално нови съдове за микровълновата печка. Но същевременно трябва да се отбележи, че на пазара се предлага голямо разнообразие от съдове за микровълнови печки - като се започне от обикновени чинии, многофункционални купи, тави и тенджери и се стигне да форми за кекс, козунак и пица. Предлагат се чинии, в които можете да приготвите цялото меню, специални похлупаци, комплекти за печене и варене, специални термометри, които контролират приготвянето на храна за малки деца. Последното изобретение е специалната тенджера под налягане за микровълнова печка. Тя е направена по метода на праховата керамика, като пропуска 95% от микровълните и е абсолютно устойчива на високо налягане. Конструиран е и специален съд за варене на яйца. Той представлява устойчива стъклена сфера с отвор и капак. В него се налива вода и яйцата се варят на пара. Ако притежавате комбинирана микровълнова печка, трябва да закупите съдове, които са еднакво пригодни както за дълбоко замразяване (-40 С), така и за печене на грил (+280 С). Формата на съдовете също има значение. Най-добри резултати ще получите, ако използвате немного дълбоки съдове с кръгла или овална форма.

Подходящи за употреба съдове

  • Съдове от стъкло, керамика и порцелан. Съдовете от огнеупорно стъкло са много подходящи. Може да използвате и обикновени стъклени съдове (напр. водни чаши), но не и когато има вероятност храната да достигне твърде висока температура, защото могат да се спукат. По тази причина в тях не бива да се готви храна, съдържаща голямо количество захар или мазнина. Не трябва да се използва стъкло с метална украса или от оловен кристал. Порцелановите съдове също трябва да са без метална украса. Избягвайте употребата на стар порцелан. Керамичните съдове не бива да са с пори, защото проникналата в тях вода може да ги спука, когато се загрее.
  • Съдове от пластмаса. Използват се само съдове от термоустойчива пластмаса. На пазара се предлагат специални пластмасови съдове за микровълнови печки. Пластмасовите съдове, които не са от термоустойчива пластмаса, не могат да се използват за готвене на ястия с високо съдържание на мазнини или захари, тъй като високата температура на ястието би ги разтопила и деформирала.

 

 • Тънките полиетиленови торбички могат да се употребяват само при краткотрайно загряване. По-дебелите пликове могат да се използват, но не за храни с високо съдържание на мазнини и захари. За завързване употребявайте ластичета или текстилни връзки.
 • Форми за печене от черна ламарина със специално покритие и предназначени за микровълнова печка.
 • Хартия. Използва се при ниска температура и за кратко време, напр. при размразяване, затопляне или при твърде кратко готвене, както и при продукти с ниско съдържание на мазнини, захар и вода. Хартиените опаковки (пликове, кутии и т. н. ) са особено подходящи. Специалната абсорбираща хартия е твърде практична при печене на тлъсти или мазни храни, тъй като поема излишната мазнина. Кофичките и чашите от восъчна хартия също могат да се използват, но само при размразяване, тъй като восъкът се разтопява при висока температура.
 • Дървени чинии и плетени панерчета. Те са подходящи само за кратко загряване, тъй като дървото може да изгори или да се начупи. Панерчета с лепило или метални скоби не бива да се употребяват.
 • Фолио за микровълнова печка.
 • Памук и лен. За кратко загряване, напр. на хляб, кифли или сандвичи, могат да се използват кърпи от 100 % памук или лен (без синтетични влакна).

Негодни за употреба съдове

 • Метални съдове. Както вече посочихме, металите отразяват микровълните. Ако използвате метални съдове, може да се образуват искри, които да пробият стените на печката и да я повредят трайно.
 • Съдове с метални елементи (порцеланови, от оловен кристал и др.)
 • Емайлирани съдове.
 • Алуминиево фолио.
 • Фолио за опаковане.
 • Съдове от стиропор.

Източник:receptite.com