Най-интелигентната порода кучета в света


Най-интелигентната порода кучета в света е Бордър коли.

Това показа изследване на катедрата по Етология на университета „Eötvös Loránd“ в Унгария.

Породата е свързана с хората заради отглеждането на животни, съобщава „Дойче Веле“.

Докато по-голямата част от кучетата изпитват затруднения при изучаването на имената на предмети, шепа „надарени“ кучета научават имената на множество играчки, привидно без усилие.

Такива са резултатите от новото проучване, публикувано в „Scientific Reports“.

Учени от Canine Family Project анализират 40 кучета, които са интензивно обучавани в продължение на три дни, за да научат на имената на поне две играчки. Собственикът на куче и дресьор повтаря няколко пъти имената на играчките. Експериментът разкрива, че само 7 кучета от 40, които са участвали, са успели да научат имената на играчките.

„Първоначално нашата хипотеза беше, че факторите за развитие, като невропластичност по време на етапа на кученцето, биха повлияли на кученцата да научават имената на обектите по-бързо, в сравнение с възрастните кучета“, казва д-р Клаудия Фугаца, главен изследовател по този проект, се казва в прессъобщението на университета.

„Бяхме изненадани да установим, че въпреки интензивното обучение, повечето кучета, независимо от възрастта, не показват никакви доказателства за учене. И което е по-изненадващо, 7 възрастни кучета показаха изключителна способност за учене: те не само научиха двете имена на играчки, но във времето на проучването научиха между 11 и 37 имена на други нови играчки “, продължава изследователят.

Изследователите смятат, че изключителната способност да се научат имената на обектите не предполага непременно предварителен опит.

Това беше видяно при едно от 7-те кучета, които показаха изключителни способности за учене: 6-те вече притежават речник от имена на играчки, когато проучването започва. Седмото куче, на име Олива, преди това не знае имена на играчки, но научава 21 само за два месеца, като е в крак с останалите 6 надарени спътници в обучението на думи.

Всичките 7 кучета, които проявиха този изключителен талант са бордър коли.

„Важно е обаче да се отбележи, че сред многото кучета, които не показаха никакви доказателства за учене имаше и 18 бордър коли“, казва Шани Дрор, съавтор на изследването.

Има документирани случаи на някои кучета от други породи, които са придобили речникови умения. Например, по-ранно проучване установи тази способност при йоркширски териер. Въпреки че може да увеличи шансовете, да си бордър коли не е нито необходимо, нито достатъчно, за да бъдеш „надарено куче за обучение на думи“.