5 съвета как да спестим място във фризера


Проблемът не е личен, а всеобщ – мястото във фризера никога не достига, а с идването на топлото време към най-студената част на хладилника се насочват и купи със сладоледи, ледарки, пресни плодове, зеленчуци и подправки, които да бъдат замразени за зимата, заготовки от печени чушки, свежи меса. И когато се наложи любимата бира или безалкохолно да се изстуди шоково за кратко време, се оказва, че няма място където да бъде завряна. Това усещане не е приятно, ето защо съветниците от сайта thekitchn.com събраха пет практични съвета за освобождаване на допълнително място във фризера. Подчертаваме, че някои от тях са приложими и за хладилната част:

1. Използвайте квадратни купи за съхранение на продукти вместо кръгли

Ако използвате логиката на простата физика, ще разберете, че в правоъгълно пространство по-лесно и компактно се събират правоъгълни обекти. Така ще могат да се подредят плътно един до друг за разлика от овалните форми, между които винаги остават празнини и луфтове. Макар че индустрията произвежда кръгли фризерни и хладилни кутии, не се подлъгвайте да ги вкарвате в дома си – непрактични са.

2. Не замразявайте цели плодове и зеленчуци 

Дали става въпрос за тиквичка, праскова, морков, чушки – нарежете ги предварително, опаковайте в плик и тогава приберете за по-нататъшно ползване. Когато са нарязани, те заемат по-малко място, а и могат да бъдат оформени в плика по желания начин спрямо разполагаемото място. Пък и след това ще ви е по-лесно да ги използвате директно по време на готвенето.

3. Не прибирайте големи купи с малко съдържание

Доматените сосове в буркани или остатъка от купа сладолед могат да бъдат тикнати директно във фризера, ала по този начин вие прибирате празно пространство от опаковката. По-добре пресипете останалата наличност от продукта в адекватен съд и тогава сложете в хладилника или фризера. Ако изчислите в настоящия момент колко опаковано празно пространство се намира между рафтовете, ще осъзнаете, че това е грешка, костваща важен и немалък обем.

4. Редете тавите и тенджерите една върху друга с капака надолу 

Малко са ентусистите, които замразяват вече сготвена манджа, но пък мнозина готвят за повече от едно хранене и прибират в хладилника. Ако просто наредите тавите една до друга, мястото ще свърши бързо. Ето защо можете да ги редите една върху друга, като поставите по-голямата тава върху по-малката на един и същи ред. Ако боравите с тенджери, обърнете капака надолу с дюзата и така съдът се превръща в своеобразна поставка, на която можете да сложите плод, зеленчук, буркан или сирене – много е практично.

5. Опаковайте каймата в еднакви по форма пликове и оформяйте на плоскост

Ако замразявате кайма, най-добре си купете пликове за храна. Прибирайте в плика даденото количество от каймата и след това нежно с точилката правете плика плосък. Използвайки еднакви пликове, в тях можете да редите риба, печени чушки, смлени зеленчуци и да оформяте по еднакъв начин. Така поставени един върху друг, те ще заемат минималното възможно място, нареждайки се компактно и плътно.

Бонус: Надписвайте храната, която прибирате във фризера. 

Този съвет ще ви спести чудене и търсене, когато се наложи да извадите и използвате замразен продукт. Преди силното охлаждане магданозът, копърът и бослекът лесно се различават, но хванали скреж няколко месеца по-късно, е възможно да не успеете да разберете кой плик какво съдържа. Ето защо си купете хартиено тиксо и преди да приберете във фризера някой продукт, сложете лепенката отгоре и напишете съдържанието на пакета, датата на прибиране и по желанние грамажа в размразено състояние. Така ще ви е по-лесно когато дойде времето за използване.

Източник: kulinarno.bg