Напролет цветята и растенията се нуждаят от строг режим на поливане


С настъпването на по-топлите месеци градинските растения и цветя имат нужда от строг режим на поливане.

Всяка вечер трябва да се поливат растенията и цветята, които имат южно изложение, а видовете, които имат нужда от повече вода, трябва да се поливат и рано сутрин.

Все пак, внимавайте да не прекалите с поливането, тъй като цветята ви може да загният

Когато се поизсуши горният слой на почвата, е полезно за цветята да бъде леко разрохквана пръста. При поливане много хора допускат грешката да мокрят листата и цветовете, което не бива да се прави. Цветята ви ще изглеждат свежи и ще се чувстват добре ако не им мокрите листата. Ако ви дразни полепнала прах по тях, може да ги почистите с леко навлажнено парче плат.

Важно за грижата за цветята е по принцип да не се засаждат много близо едно до друго, тъй като когато пораснат, разклонените листа ще започнат да се оплитат и така цветята започват да се задушават, може и да загният. Оставяйте малко пространство между цветята, като имате предвид вида им и колко порастват листата им. Също така е полезно някои от растенията да се подрязват за по-добър вид, а и така по-често ще имат свежи цветове.

През пролетта е добре да се подхранят растенията и цветята, има различни видове торове в зависимост и от сорта растения.  Прецъфтелите цветове винаги и редовно трябва да се махат.

За градините с жив плет, специалистите съветват да не пропускаме да го оформим. Например лимонът обича горещината, но пък корените му не. Затова съветът е да го защитим като сложим върху земята малки цветя в саксии.