Как да съхраняваме правилно зимните дрехи и обувки


Топлото време вече настъпва, а с това и нуждата да "зазимим" част от дрехите и обувките си. Но, как да ги съхраняваме правилно, за да са отново във форма за следващата зима?

Първо прегледайте внимателно гардероба си и вижте какво може да използвате отново и на кои дрехи им е дошло времето да се разделите. Така ще си спестите място от старите и ненужни одежди. Проверете за якетата и пуловерите, които може да адаптирате за хладните нощи в пролетно-есенния сезон.

Когато вече сте подбрали дрехите, които ще приберете за зимата, най-добре е да ги разделите по материи. Един от най-удачните варианти да ги съхраните добре е като ги приберете в големи пликове, които могат да се компресират. Те имат отвор, през който с прахосмукачката ще издърпате въздуха. Това не само ще ви даде повече място, но и ще ги предпази от молци.

Ако изберете просто да ги сгънете, тогава изберете отделение в гардероба, което да е само за зимните облекла. Задължително сложете там торбички против молци. И най-важното - преди зазимяване дрехите трябва да са чисти! Палтата дайте на химическо чистене, а другите дрехи задължително минете през пералнята. Все пак добре знаем, че петната излизат много по-лесно ако дрехата бъде бързо почистена.

Обувките също трябва да бъдат добре измити. Ако има нещо за поправяне, занесете ги на обущар. Най-добре е да ги съхранявате в оригиналните им кутии, като преди това ги натъпчете с хартия или вестник. Това важи в пълна сила за ботушите, за да не се деформира формата им. Същото може да направите и със зимните си чанти.

Обръщали ли сте внимание на онези малки пликчета с топченца, които стоят в кутията, когато си купите нови обувки? Не ги изхвърляйте, защото те имат ключова роля в запазването на обувките ви - улавят влагата. И в този ред на мисли, преди да приберете зимните си обувки се уверете, че те са напълно сухи!

Когато в началото на следващата зима отново трябва да сложите любимия си пуловер и обувки ще се радвате, че сте направили всичко предварително.