5 начина да почистим ютията в домашни условия


Колкото и модерна да е ютията в дома ви, трябва да отделите време да я поддържате, за да ви служи безпроблемно и дълго.

Ето как да почистите ютията в домашни условия с екологични материали.

Оцет

За да премахнете петна от изгаряне, загрейте леко ютията и после я изключете – трябва да е толкова топла, че да можете да я пипнете, без да се изгорите. Вземете парче памучен парцал, потопете го в оцет и изтъркайте петното от изгорено.

Сода бикарбонат

Друг начин да отстраните петна от плочата е като пригответе гъста паста от две-три супени лъжици сода и малко вода. Намажете плочата на студената ютия със сместа. С помощта на парцал или кърпа внимателно изтъркайте петното с леки кръгови движения.

Паста за зъби

Ако плочата е помътняла и ютията не се плъзга леко по дрехите, използвайте обикновена паста за зъби. Намажете студената ютия и я оставете за 1-2 минути. Вземете памучна кърпа, полирайте металната повърхност с кръгови движения и изплакнете. Включете ютията на най-висока степен и пуснете парата, за да може ако има паста, останала в отворите за пара, тя да излезе навън.

Препарат за стъкло

Напръскайте студената ютия с препарат за миене на прозорци и избършете повърхността с памучна кърпа. Изплакнете с вода, нагрейте ютията и пуснете парата.

Оцет и вода за почистване отвътре

За да почистите резервоара на ютията отвътре, разтворете бял оцет в дестилирана вида в съотношение 1:1 и налейте в резервоара. Загрейте ютията на най-висока температура и натискайте бутона за пара, докато сместа се изпари. Изплакнете, като налеете чиста дестилирана вода и отново оставете парата да работи, докато се изпари.