Знакови бижута на погребението на принц Филип


Цяла Великобритания и милиони по цял свят изпратиха вчера принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II в последния му път. След специално проектираната от самия принц Филип катафалка - джип Ланд Ровър, вървяха престолонаследникът Чарллз, единствената дъщеря на кралската двойка - принцеса Ан, синовете им Андрю и Едуард, внуците им принцовете Уилям и Чарлз, Питър Филип, съпругът на принцеса Ан.

Съпругите на принцовете, внучките на монарха и техните половинки изчакваха церемонията отстрани на параклиса Сейнт Джордж.

Кралицата пътуваше в кола след траурната процесия.

Камерите следяха принц Хари и брат му Уилям, които вървяха разделени от брадовчед си Питър, заради слуховете за разрив между тях след като по-малкият напусна страната и кралските си задължения миналата година, за да се премести със сургугата си в САЩ.

Катрин Мидълтън, херцогиня на Кеймбридж, стоеше сама в страни.

Тя носеше рокля на марката Rouland Mouret в черно. Визията ѝ беше завършена с обувки на ток, фасинатор с мрежа и огърлица, комбинирана с перли и диаманти, която се оказа с особено значение за случая. Според Daily Mail колието е четириредна японска огърлица от личната колекция бижута на кралица Елизабет. Твърди се, че е подарък от японското правителство и е изработена от „най-добре култивираните перли“.

Кейт Мидълтън носи огърлицата на вечеря по случай 70-годишнината от сватбата на Елизабет Втора и принц Филип през 2017 г.

Кралицата за първи път дебютира с бижуто през 80-те години, и то на вечеря, посветена на 70-ия рожден ден на бившия премиер Маргарет Тачър в Лондон през 1995 г. Елизабет Втора го заема и на принцеса Даяна за един от първите ѝ кралски ангажименти.

На погребението присъстват още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението.

Кралицата седеше сама, отделно от останалите членове на кралското семейство, заради ограченията на коронавируса на Острова.

Тя избра да присъства на погребението на херцога на Единбург с една от най-впечатляващите брошки от обширната ú колекция. Обичайно е британският монарх да изпраща някакво послание с тях, както на Деня на Британската общност последно, когато тя избра брошката Sapphire Chrysanthemum, същата, която носеше за фотосесията с принц Филип за тяхната 73-та годишнина от сватбата и която украсява сакото ú по време на медения им месец. Това беше или поне така се разбираше, начин за напомняне за херцога, който тогава беше хоспитализиран, обобщава „Венити Феър“.

Брошката, избрана за погребението, може да има съвсем друго послание.

Това е брошката на Ричмънд, наследена от баба ú, кралица Мария. Брошката е една от най-големите на Елизабет II и е подарък от граф Ричмънд на кралица Мери за нейната сватба с крал Джордж V. Изработена от „Хънт и Роскел“, тя е направена от диаманти, поставени върху две перли, една голяма в централен кръг и друга, подвижна във формата на круша, която за погребението Елизабет II бе свалила. Носила я е доста пъти през цялото си управление. Един от най-запомнящите се в последно време е за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, проведена в същия параклис, където тази събота беше погребан херцогът на Единбург.

Цялото предаване на BBC от погребението може да видите тук: