Корсетите на баба му са първото вдъхновение на Жан-Пол Готие


"Навсякъде има красота”, е мотото на 66-годишният моден ас Жан-Пол Готие, който е известен със слабостта си към корсетите и плисираните поли. Неговите ревюта висша мода по традиция са най-дръзките и разноцветни в Париж.

Корсетите на баба - първото вдъхновение на едно малко момче от предградията на Париж

Когато е на шест годинки, Готие започва да създава модели на облекла за мечето си. Разказва, че се вдъхновява след като открива корсета в гардероба на баба си, койито по-късно ще се превърне в символ на неговата бъдеща марка.

"Като дете ходех често при баба ми. Тя беше духовен лечител, правеше маски за красота и хвърляше карти таро. Казваше на жените да променят прическата си, за да се харесат на мъжете си. Веднъж, когато бях при нея, видях един корсет. Тя каза, че го носи през последните 50 години. Разказа ми, че пиела оцет, за да свие стомаха си и талията й да изглежда по-малка. 20 години по-късно аз направих рокля заради този корсет", признава си Готие.

На 9 малкия Жан-Пол започва да мечтае да постави собствено кабаретно представление, когато за пръв път зърнал перата и шумното и привлекателно оживление на „Фоли Бержер” по телевизията. На 15-годишна възраст прави скици на колекция дрехи за деца и събира смелост да ги прати на Пиер Карден.

Жан-Пол Готие прави първите си стъпки при Карден едва на 18 години, без да е стъпвал в модна школа. "Той сигурно хареса цветовете на моите скици, които все пак не бяха лоши“, шегува се днес модния дизайнер.

В момента в модата има изключително много маркетинг, което наистина е от значение. Това ме кара да мисля за времето, когато започнах. Тогава имаше много творческа свобода, беше щастливо време, имаше много креативност, особено при Пиер Карден“, спомня си още Жан-Пол Готие.

Ужасното дете на модния бранш през 80-те

Искрящата му личности и авангардната мода бързо го превръщат в любимец на медиите, а модните му дефилета са истински спектакли. Скандалните му тоалети правят сексуална революция.

Известен с това че черпи вдъхновение от жени музи като Мадона, дизайнерът заявява, че иска да промени образа на жените като пасивни и подчинени хора. "Винаги съм смятал за странни думите, че моделите трябва само да бъдат красиви и да си мълчат. Това е скандално. Искам момичетата да говорят по време на шоуто, а не да бъдат като роботи, искам да изразяват себе си. На жените се гледа като на сексуален обект. Искам те да се изразяват. Искам мъжете също да станат сексуален обект", казва той.

Несъвършенството като съвършенство

Модният дизайнер е категоричен, че "няма такова нещо като перфектна жена".

"Това, което някои хора наричат несъвършенство, е точно това, което аз намирам за очарователно и интересно. Бих казал, че няма перфектни жени. Това въобще не е интересно за мен", казва дизайнерът.

Какво според Готие е красиво? "Хората с необикновен нос, интересна коса или малко дисхармония- ето това е интересно и красиво. Опитвам да видя красотата на места, където другите хора не гледат. Важното е да знаеш кога да отвориш очи", казва той.