Как да използваме подкова, за да ни носи късмет


В стари-прастари времена по земята пътешествал инкогнито самотен бог, добил облика на кон. Препъвайки се в един камък, той загубил подковата от задния си крак.

Тази подкова, която блестяла като сто хиляди ярки звезди, била видяна на пътя от старица. И щом я взела в ръце, тя тозчас се превърнала в неземна красавица, точно каквото било заветното й желание. Младостта и хубостта не напуснали бабата, докато поради разсеяност тя не загубила божествения подарък. Подковата намерил друг човек. Сбъднала се и неговата мечта. Оттогава подковата носи щастие на хората...

Тази версия ни предлага обяснение на божествения произход на талисмана, но подковата си има и друго родословие - от дявола. Веднъж лукавият отишъл при един ковач и го помолил да подкове копитото му. Сбъркал сатаната - не разбрал, че този ковач всъщност е светец. Той пък, без да се мае, се захванал за работа и приковал злодея към стената. Дърпал се рогатият, дърпал се, но не могъл да се освободи. Взел да моли за пощада. В замяна на свободата му светецът поискал дяволът да се закълне, че никога няма да се появява там, където има подкова. Въпреки лукавия си нрав дяволът удържал на думата си. И хората започнали да заковават подкови над вратите на домовете си...

Пазител от зли духове

Като амулет срещу нечисти сили подковата се използвала в Европа още през Ранното средновековие. В Германия три подкови, забити до възглавницата на болен, гарантирали скорошното му оздравяване. Италианците слагали подкови над вратите на жилищата си, за да не проникват там нечисти сили. Със същата цел английските фермери закопавали конска “обувка” в земята под прага на домовете си. В морската страна Испания с подкови украсявали корабните мачти, пазейки съдовете от капризите на природните стихии. Така впрочем направил и великият адмирал Нелсън - на мачтата на неговия флагман “Виктория” също имало подкова. Възможно е блестящите победи на адмирала да са се дължали и на нея.

Вие можете да се сдобиете с подкова и сами, по-добре е обаче, ако ви я подарят с пожелание за добрини и щастие. Колкото повече са подарените талисмани, толкова по-щастлив е техният притежател.

Как е правилно да я окачваме?

Всичко зависи от това, каква задача поставяте пред талисмана.

В Европа подковата обикновено се поставя с дъгата надолу - в това положение тя напомня чаша, символа на продородие и процъфтяване. Ако искате да забогатеете, правете като европейците.

Ако желаете в дома ви да царят спокойствие и хармония, поставяйте подковата с дъгата нагоре. Впрочем подковата, забита над вратата именно в такова положение, ще прокуди от къщата лошите хора и злите сили.

Ако наместите подковата с дъгата отляво, в нейните очертания лесно ще познаете буквата “С” - първата в думата “щастие”. Впрочем със същата буква “С”, само че латинската, започва и името на Христос /Christ/. Ето защо, украсявайки жилището си с подкови полумесеци, вие не само ще привлечете щастието, но и ще защитите себе си от съблазни и лоши помисли.

Намисли си желание

Искате най-съкровеното ви желание да се сбъдне? Ако имате желязна подкова, която сте намерили или са ви я подарили, излезте на пътя при растяща луна, плюйте три пъти наляво и, намисляйки си желание, хвърлете подковата през лявото си рамо. Тръгнете си, без да се оглеждате. Желанието ви на всяка цена ще се сбъдне.

Късмет на пътя

Подковата, намерена на пътя, е най-мощният талисман. Особено ако ви провърви да я откриете на пълнолуние или на растяща луна, щастието ви е в кърпа вързано. Натъкнали сте се на подкова, когато месечината изтънява? Плюйте три пъти през лявото си рамо и се радвайте на находката - този сигурен талисман непременно ще ви донесе успех.

Гвоздеите, заседнали в подковата, също не бива да ви притесняват. По-скоро обратното - животът ви ще бъде застрахован от всякакви беди и несгоди. Подобни свойства притежават и подковите с шипове /има и такива/. Изобщо хващайте щастието - да не ви избяга!

Железните подкови поглъщат разрушителната енергия на завистливите погледи и лошите пожелания, защитавайки аурата на собствениците си.

Златната подкова, окачена на врата като колие или прикрепена към вратовръзката, носи на собственика си успех, помага му да постигне целите си. Такъв талисман разпалва позитивна агресия, страст, смелост: аз искам - значи мога и правя. Освен това златната подкова привлича богатството, осигурявайки на притежателя си постоянно постъпление на парични средства. Народната традиция приписва на такъв талисман способност да решава проблеми в интимната сфера - в частност отървава от импотентност и фригидност.

Сребърната подкова успокоява съсипаните нерви и премахва емоционалното напрежение. Носенето на такъв талисман се препоръчва на избухливите, чувствителните, гневливите, склонните към депресия хора. Благодатни за дамите са сребърните гривни във форма на подкова, а за представителите на силната половина на човечеството - “подкованите” пръстени и игли за вратовръзки.

Порцелановите, стъклените и керамичните подкови заразяват с оптимизъм даже заклетите песимисти и прогонват болестите.

Подковите с растителни орнаменти са под покровителството на духовете на природата. Такива талисмани правят своите притежатели - даже най-сухите и студените - страстни натури.

Подковите, изрисувани с божи кравички, са призвани да изпълняват заветните желания.

Подковите на сърчица привличат любовта.

Орнаментираните с монети подкови примамват парите.