Внимание! Стресът състарява


Стресиращите събития ни състаряват. Това установи изследване, обхванало над 350 ветерани на средна възраст 62 години, които отбили военната си служба между 1965 и 1975 г.

 

Според учените е възможно стареенето да бъде предизвикано от реакцията на индивида към стресиращото събитие, а не от самото събитие.

 

"Когато реагират негативно към стресиращо събитие, хората често не се хранят и не спят добре и това има своето отражение върху мозъците им", отбелязват изследователите.

 

Участниците били интервюирани за "съдбоносни събития", които включват смърт на член на семейството или приятел, развод, раздяла, финансови и сериозни здравословни проблеми.

 

Били им зададени също въпроси, за да се определи социалноикономическият им статус.

 

Участниците минали тестове, за да се разбере дали имат проблеми с паметта и дали притежават ген, свързан с по-висок риск от болестта на Алцхаймер. Освен това мозъците им били изследвани с ядреномагнитен резонанс.

 

След това учените включили получената информация в своя алгоритъм, за да прогнозират стареенето на мозъка.

 

Алгоритъмът взел под внимание също фактори, които са свързани с ускорено стареене, като например риск от сърдечни болести, употреба на алкохол, етническа принадлежност.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Aging.