Десетилетия наред милиони деца по света са подлагани на лека операция, при която се премахват сливиците. Част от лимфната система, те служат за "сигнализация" при проникването на патогени в носоглътката, като отделят антитела. И понеже в детска възраст често се възпаляват, лекарите смятат, че премахването им ще намали случаите на възпаления. Оказва се, че не е точно така.

Мащабно проучване, проведено от д-р Шон Байърс от Университета на Мелбърн, изследва близо 1.2 милиона датски деца от раждането им до 10-ата им година, а след това, когато са навършили 30 години.

След като прави сравнение на възрастните, чиито сливици са били премахнати до 9-ата им година, и тези, които не са били подлагани на тази операция, д-р Байърс стига до шокиращи изводи.

Възрастните без сливици са три пъти по-склонни към алергии и инфекции на горните дихателни пътища като астма, пневмония и други - в сравнение с тези, които имат сливици.

Снимка 361359

Допълнителната лоша новина за хората с премахнати сливици е, че често заболяванията, заради които са били подложени на тази операция, се появяват скоро след нея отново.

"Сливиците са част от лимфната система и имат роля в нормалното функциониране на имунната система и скрийнинга за патогени," добавя Байърс. Той препоръчва операциите по премахването им да бъдат избягвани, когато има други адекватни методи за лечение на възпалението им.