Никога не пускайте тези две неща в канала на мивката


Както добре знаете каналите на мивките са едни доста деликатни места, с които много трябва да внимаваме. Но, колкото и да го правим винаги завършваме със запушена мивка, а ако късмета е далеч от нас ни се налага и да повикаме ВиК специалист.

Така, че колкото по-малко неща минават през канализационната система, толкова по-добре. Има обаче две неща, които категорично никога не трябва да пускате в канала.

Мазнина и обелки от картофи

Според аварийните екипи празниците са едни от най-ключовите моменти за запушване на каналите. Всички са си в къщи, готвят, ядат и мият по много чинии.

Мнозина си мислят, че понеже в повечето случаи е в течна форма, няма проблем да излеят мазнина в канала. Особено такива като масло и мас, които по-късно се втвърдяват. Защото не забравяйте, че когато не се ползват, тръбите са студени. Така мазнината се разпространява сред останалите отпадъци и когато придобие твърда форма сами се сещате какво запушване на каналите ви чака. 

Много от домакините често пропускат през канала и някоя обелка от лук, морков или картоф - голяма грешка! Почти гарантирано ще трябва да отпушвате. Дори и да имате под мивката система, която смила отпадъците, пак не е гарантирано, че те ще преминат през тръбите.