Как да изберете коледна елха


Украсяването на свежа и ароматна коледна елха е обичано занимание от малки и големи, което се превърна в неразделна част от празничното настроение! Ето няколко съвета на каква елха да се спрем за празника.

Обмислете предварително размера и мястото на вашата коледна елха

Независимо дали ще заложите на жива или изкуствена коледна елха, задължително трябва да обмислите предварително размера и разположението й у дома. За целта изберете подходящо място за нея и премерете ориентировъчна допустима височина и ширина, която може да има вашето коледно дръвче. 

Съхранете традицията с живо борово дръвче

Борът е традиционен вариант за коледна елха, като той се отличава с изключително приятен аромат и завидна издръжливост на игличките. Това растение не изисква особени грижи, но все пак специалистите препоръчват да държите живата коледна елха далеч от източници на силна топлина, за да не изсъхва прекалено бързо. Ще разпознаете боровото дръвче по дългите и меки иглички, които обикновено са разположени на снопчета, а тъй като някои видове порастват с неправилна форма, ви препоръчваме след празниците да го посадите в парка, където ще разполага с достатъчно пространство да вирее.

Живата коледна елха притежава неповторима красота

Живата коледна елха олицетворява духа на празника и създава неповторима атмосфера у дома! Макар да трябва често да почиствате пространството около нея, заради нападалите иглички, тя притежава уникален свеж аромат и автентично излъчване, което несъмнено ще очарова вашите гости. Освен естествената природна красота, огромно предимство на тези дръвчета е възможността след празниците да ги засадите пред блока или пък в парка, като по този начин им дадете нов шанс за живот!

Как обаче да запазим дръвчето живо до засаждането?

Едно от най-важните условия за оцеляването на живата коледна елха до момента на засаждането й е подходящата саксия. Тук правилото гласи, че колкото по-високо е дръвчето, толкова по-широка трябва да е саксията, за да бъде то устойчиво дори под тежестта на украшенията. Когато стигнете до засаждането на дръвчето, не го изнасяйте директно от топлото помещение навън, а го оставете няколко дни на терасата. Така ще улесните привикването на вашата коледна елха с външните условия, което е предпоставка за добро развитие.

Отрязаното естествено дръвче има нужда от устойчива поставка

Ако решите да заложите на отрязана коледна елха, трябва да се погрижите тя да разполага с подходяща поставка. За целта можете да създадете сами такава с помощта на кофа или плетена кошница, а защо не и да си спестите мъките като купите готова поставка. За да остане растението свежо за по-дълго, дръжте го далеч от източниците на топлина у дома и не поставяйте твърде тежки декоративни играчки. 

Сребристият смърч приканва зимата у дома

Сребристият смърч притежава уникална красота, благодарение на синкавият нюанс, в който са обагрени игличките му. Той се гордее с изключително здрави клони, върху които без притеснения можете да окачите и по-тежки коледни играчки, като обикновено най-ниските му клонки са наклонени надолу. Игличките на смърча са къси и остри, като на пазара това живо дръвче се предлага в разнообразни размери. Тук отново е препоръчително засаждането да бъде на просторен терен, тъй като някои разновидности на тази коледна елха достигат до завидните 50 метра височина.

Елата е един от най-предпочитаните варианти за коледно дръвче

Изключително популярен вариант за живо коледно дръвче е закупуването на ела. Тя има меки плоски иглички и конусовидна форма, която й придава неподражаема красота. Добрата новина е, че няма да ви се налага да събирате ежедневно нападалите иглички около тази коледна елха, защото те са издръжливи и остават по клоните й по-дълго. При правилна грижа и редовно поливане, това дръвче ще се превърне в страхотен елемент, с които да освежите междублоковото пространство през пролетта!

На какво да обърнем внимание при избора на жива коледна елха?

При закупуване на живо коледно дръвче обърнете внимание на състоянието на игличките - те трябва да са свежи и здрави, с наситен цвят, както и да не падат от клончето при разклащането му. Корените пък трябва да са устойчиви и покрити с пръст, за да гарантират по-доброто нататъшно развитие на елхата. Имайте предвид, че по-малките дръвчета се адаптират по-лесно към новите условия, затова не съжалявайте, ако пространството ви принуждава да закупите именно коледна елха със скромни размери.

Изкуствената коледна елха се предлага в разнообразие от цветове и форми

Много домакинства предпочитат да закупят изкуствена коледна елха, привлечени от огромното разнообразие от форми, големина и цветове, в които тези дръвчета се предлагат. Пространството около тях не изисква прецизно почистване, поради липсата на паднали иглички, а устойчивите материали, от които е изработена изкуствената елха, позволяват да я използвате години наред.