Най-скъпите цветя в света


В света има много скъпи цветя, които могат да си позволят само богаташите. Цената им се определя от тяхната издръжливост, трайност и най-вече рядкост. Колкото по-рядко е едно цвете, толкова по-скъпо е то и толкова по-желан подарък. 

 

Златото на Кинабалу- една рядка орхидея - 6000 долара

Златото на Канабалу е застрашен вид орхидея, която вирее само на някои места в националния парк Кинабалу в Малайзия. Този изключително рядък вид орхидеяструва около 6000 долара само едно за цвете! Изключително скъпото цвете не е практичен подарък, освен ако не го подарявате между април и май, когато само по това време изключителното злато на Кинабалу, малайзийската орхидея цъфти!

Shenzhen Nongke орхидея - 200 000 долара

Shenzhen Nongke е култивирано цвете, което е резултат от 8 години изследователски труд на учени от Shenzhen Nongke в Китай. Тоест, то е създадено по изкуствен начин, не от Майката природа. През 2005 година цветето е било продаден на търг като горд собственик е станал анонимен човек, дръзнал да наддава до невероятната сума от 200 000 долара. Това наистина великолепно цвете (нарича се още "цветето на Франкенщайн") остава завинаги в историята като най-скъпото цвете, което някога е купувано.

Освен заради декоративната си красота, то е използвано и в кулинарията.

Роза Жулиета - 15,8 милиона долара

Изключително рядка и затова толкова скъпа, розата Жулиета не може да се види от всеки, още повече да се купи от всеки. Дори и да се купи обаче, трябва да имаш огромно търпение, за да бъде отгледана правилно. Прелестното цвете е създавано в продължение на 15 години от английския селекционер Дейвид Остин. Упоритият труд обаче му носи истинско състояние от 15,8 млн. долара.

Цветето Кадупул - безценно

Цветето Кадупул оглавява класацията, въпреки че никога не е било продадено за повече, отколкото цветята по-горе. Основната причина, поради която Кадупул е шампион в списъка с най-скъпите цветя в цветя е, че то е….почти безценно. Не съществува сума пари, която да купи това цвете. Цветето е толкова рядко и крехко, че живее само няколко часа и след това умира. Дори местните хора от родната му Шри Ланка рядко могат да се насладят на деликатната красота. Кадупул цъфти точно преди полунощ и увяхва преди зазоряване, затова дори любителите на орхидеите, владетелите или мултимилионерите не са могли да се докоснат до цветето, да откъснат нежното му стъбълце и да го поднесат като подарък. Поради наистина краткия му живот, цетето Кадупул се е превърнало в митически образ и мнозина го смятат за най-желаното и ценно цвете на земята.