Продадоха на търг купа от династията Цин за 26 млн. долара


Изключително рядка купа от времето на китайската династия Цин – има едва три такива - беше продадена за 25,6 млн. долара в Хонконг.

Купата, която е с диаметър 14,7 см., е украсена с изрисувани емайли и цветя, включително и нарциси, които обикновено не се използват за украса върху китайски порцелан.

Аукционните къщи в Хонконг са ставали свидетели на ожесточено наддаване от страна на азиатските купувачи през последните години, при които продажбите на диаманти, чанти и древна керамика разбиват световните рекорди.

Сотби'с Хонконгт очаква купа от династията Цин, която е била използвана в началото на XVIII век от император Канси, също да сътвори история с висока цена на търга, който ще се проведе на 3 април.

"Определено ще видим да се активират най-важните колекционери на китайски порцелан. През този сезон ще видим доста битки", каза заместник-шефът на Сотби'с Азия Никълъс Чоу.

Купата е създадена в имперска работилница в Забранения град на Пекин от малък екип от занаятчии, с помощта на йезуити от Европа, които са донесли нови техники и материали.

Миналата година една 1000-годишна купа от династията Сун беше продадена за 37,7 млн. долара, с което постави рекорд за китайската керамика.