Най-популярните рецепти за приготвяне на шаран за Никулден


Всички знаят, че на Никулден се яде риба.

Някои смятат, че обичаят произлиза от една легенда, която разказва как веднъж Свети Николай направил чудо, запушвайки пробойна в кораб с риба и спасявайки екипажа от сигурна смърт.

В друга приказка пък Свети Николай попада в чужд град, където се преструва на просяк и замръква с едва три малки рибки в шепата си. Останал без подслон за през нощта, той се примолва на една бедна вдовица да го приюти и в знак на благодарност споделя рибите с нея и прегладнелите й деца.  

Казват, че на празничната трапеза рибата трябва да е не каква да е, а с люспи, за предпочитане шаран. Смята се, че люспите символизират парите и затова има обичай по една от тях да се поставя в портфейла на всеки член на семейството.

 

Най-масовата рецепта за приготвяне на Никулденски шаран в България е пълнен с ориз, лук, стафиди и орехи или с кисело зеле. Ако сте сред тези, които ще спазят традицията и на 6 декември  на трапезата ви ще има шаран, ето нашите алтернативни предложения как да го приготвите лесно, след като сте го почистили, измили, посолили и намазали с олио или зехтин:

Шаран на фурна със зеленчуци

Нарязвате 2 големи глави лук на полумесеци и леко го задушавате за минута-две. Правите прорези по гърба на рибата и ги запълвате с няколко скилидки счукан чесън. Със задушения лук пълните корема и хрилете, а по желание може да се добавят и домати. На пазара има разнообразие от подправки за риба, можете да поръсите шарана отвътре и отвън със смес по ваш вкус.

Тавата се застила с хартия за печене, намазнява се и се покрива с едро нарязани моркови или картофи, които също разбъркваме със зехтин и подправки. Поставяме шарана върху зеленчуците и печем на 190 градуса до образуването на апетитна и хрупкава коричка. След като изключите фурната, подръжте рибата вътре още 10-15 минути, преди да сервирате.

Шаран по кастилски

 

2кг. шаран се соли, отцежда се 1 час, намазва се с много зехтин, пече се в тавичка със 6 с.л. зехтин, след 30 мин. се залива със смес от 2 и половина чаени чаши бяло вино и 3 глави чесън, стрити със сол. Сервира се с варени картофи.

Шаран с мед и бира

500гр. бира, 200 гр.вино, 3 глави наситнен лук, черен пипер, 1 нарязан лимон и 300 гр. масло се варят 30 минути, прецеждат се, добавят се 3 с.л. галета, 1 с.л. мед, 1 шепа стафиди и 100 гр. счукани бадеми. Завират, слага се рибата на порции и къкри до готовност. Сервира се залята със соса, с гарнитура кисели краставички и червено цвекло.

Шаран "Ночере" по алпийски

Опеченият шаран се залива със смес от 1ч.ч. мляко, 1ч.л. оцет (или 1 ч.ч. кисело мляко), 2 яйца, сол и малко брашно и се дозапича.