Шакшука - вкусна рецепта от Близкия Изток


Шакшука е една от най-популярните гозби в Близкия Изток. Някой наричат рецептата Яйца по арабски, но истината е, че ястието е изключително популярно в целия регион, включително в Израел.

Хората от далечния континент обожават шакшука за закуска

На практика това е една вкусна рецепта за пържени в доматен сос яйца на очи.

Основните продукти, от които се приготвя както сами се сещате са лук, яйца и домати или доматен сос. От тук насетне вариантите са много - с още зеленчуци като моркови и чушки, чесън, различни подправки и тн. - всичко зависи от вашия вкус и вашата фантазия!

Задължителни са само лукът, доматите, яйцата и магданозът.

За да си приготвите класически шакшук се нуждаете от голям тиган с капак. Нарязвате на дребно зеленчуците и ги запържвате. Най-вкусна рецептата става с домати, които потопите за няколко минути във вряла вода, след това да прехвърлите в студена. Така лесно ще ги обелите, след което нарязани на кубчета ги сложете при зеленчуците в тигана. Оставете да къкри докато водата се изпари и остане само доматен сос. Подправете със сол, червен пипер и ако обичате люто малко чили на люспи. 

Следващата стъпка е да направите малки "гнезда" във врящия доматен ад, където да чукнете яйцата. Гледайте да ги запазите цели!

След това захлупвате тигана и започвате да следите кога белтъците ще побелеят. Когато това стане, махате от котлона, поръсвате ястието с наситнен магданоз, а ако обичате сирене натрошете малко върху готовата шакшука.