Механа у дома - тази идея винаги е на мода


Механата у дома винаги е на мода!

Ако обичате да се събирате с приятели, мястото за купона ще е добре известно!

Семейните вечери и тържества също ще се празнуват в уютна обстановка, напомняща вековните традиции на българина. Според експертите не е трудно да направите механа у дома, но трябва да спазите няколко важни изисквания. Останалото е въображение, с което можете да смаете гостите си.

Изберете подходящо помещение. Добре е да е мазе или стая в приземния етаж, които да имат постоянна положителна температура през цялата година, както и добра вентилация. През зимата ще ви трябва допълнително отопление. Най-добре е да си направите камина – зидана, а не фабрична. Пукането на цепениците и игривият огън ще допринесат за приятното изкарване на вечерта.

Стените трябва да са от лепен камък или дървена ламперия. Направете полици, на които можете да подредите глинени съдове, икони и свещници от ковано желязо.

По стените закачете автентични народни носии, шарени торбички и килимчета. За предпочитане е да избягвате пушки или друго оръжие, както и препарирани животни, защото тези аксесоари може да не са по вкуса на някои гости. Старинните часовници обаче са добър избор. А ако някой от тях върви точно, ще оберете овациите на компанията.

Сами преценете кое е по-добре – столове или дървени пейки и маси. Съобразете се с мястото, за да не се налага при всяко ставане на домакините да се вдигат и гостите. Направете така, че за всеки от сътрапезниците да има достатъчно място.

Застелете масата с традиционните пъстри покривки и сервирайте в калени чинии, чаши и купички.

За пода също трябва да помислите. Шарените черги са добър избор, но имат някои неудобства. Трябва да се тупат, бързо се цапат, особено ако се влиза с обувки. Затова изберете каменна настилка, дърво или плочки, които имитират камък.

Ако искате да слушате музика или да гледате телевизия, можете да сложите модерни приемници в стари кутии. Намерете телевизор на крака – помните ги от бабите и дядовците си. Изведете му вътрешните части и вградете в него цветен телевизор.

Имаше и подобни стари радиоапарати. Можете да ги ползвате, а ако обичате музиката от преди няколко десетилетия, пуснете си грамофона.

Останаха домашната ракия, шопската салата и пържолката на скара! Весело изкарване!