Какво да правим с ненужните вещи?


Какво да правим с ненужните вещи?

Във всеки дом има такива  - събират се неусетно и задръстват шкафове, гардероби, килери и мазето. Мъчно ни е да ги изхвърлим, а в същото време не се и докосваме до тях. 

Като начало е добре да отворим всички шкафове и чекмеджета и да извадим всичко от тях. Не можете да си представите колко много дрехи ще откриете, които не сте обличали години наред. Разпределете ги на няколко купчини: не са обличани през последната година, не са обличани повече от година, любими са ви и ги носите често.

Помислете дали някои от тях не можете да подарите - сигурно имате близки, които биха се възползвали от тях. 

Разменете с приятелки - може би за тясната пола ще получите друга, която да носите с удоволствие. 

Попитайте в магазините за дрехи втора употреба. Там можете да предложите и плюшените играчки. 

Попитайте от какво имат нужда в близкия социален дом - не е изключено да пожелаят стара поставка за цветя, книги, маси, столове... Обърни се към социалните служби, ще помогнете на семейства в нужда. Може да попитате и в близката църква - свещениците често познават хора, които изпитват материални затруднения. 

Ако оставите старите вещи и дрехи в чисти пликове до контейнерите за боклук, все ще има някой, който да ги открие и да им вдъхне нов живот. Този "подарък" обаче трябва да е приведен в приличен външен вид - всичко да е почистено, а дрехите - изпрани.

И накрая - не забравяйте, че с някои стари вещи можете да направите чудеса, стига да имате идеи и желание да се занимавате.