Камината- сърцето на дома


От далечни времена камината се е приемала като сърцето на дома, което дава топлината му. Наричана огнище (там се е и готвело), днес нейната роля е по-скоро да създава уют и да организира стилно интериора около себе си.

Независимо от вида на камината (дървена, малка, голяма, каменна) има някои основни елементи в декорацията, които придават индивидуализъм на това пространство.  

Нека си признаем, в някакъв момент, всеки от нас си е представял как седи пред камина с чаша вино или уиски и се наслаждава на топлината, която тя излъчва. Колко би било прекрасно, ако можем да ѝ се наслаждаваме така всеки ден. Нека заедно разгледаме още няколко ползи от това да имаме камина у дома.


За начало ще споменем по-практичните причини, за да имаме такава екстра вкъщи. Една от тях е, че ще наблюдаваме спад в разходите за енергия - тъй като цените на тока продължават да се покачват, камините се превръщат в популярен източник на отопление. Все пак, излиза доста по-евтино да купим дърва за огрев, от колкото да плащаме сметките за климатик или конвекторни печки.


Това е едно екологично решение - днешните уреди за отопление на дърва са невероятно ефективни. Те са достатъчно силни, за да затоплят дома ни, което означава, че може да използваме по-малко енергия от изкопаемите горива. Освен това, когато изгаряме дървесина, ползваме източник с нулев въглероден отпечатък. Някои уреди произвеждат толкова малко емисии, че се квалифицират като бездимни източници на топлина. 


Не оставаме на студено, когато спре токът – а това се случва често, когато има бури или падне по-обилен сняг. Ако имаме камина, ще ни е винаги топло, без значение за колко време нямаме ток или чакаме майстори да отстранят възникналия проблем. Друга трудност, когато сме лишени от електроенергия е приготвянето на храна. Когато разполагаме с камина на дърва, можем да сготвим почти всичко, за което иначе ползваме обикновена печка. Разбира се, не е нужно да чакаме липсата на ток - по всяко време, когато я използваме, може да си направим топло кафе или чай.


Бонус към това е уютната обстановка – едно от нещата, които може да получим само от камината. Пространството пред нея представлява страхотно място за събиране на семейство и приятели. А защо не и в компанията на любима книга и чаша топъл чай. Освен тези функции, камината се превръща в привлекателна част от интериора на дома.


Романтиката също е причина да си направим такава - да седим пред огъня с човека, когото обичаме, може да бъде много романтичен момент. Малко неща у дома могат да осигурят бягство от ежедневието, така както камината. Най-хубавата част е, че можем да се насладим на романтична атмосфера, без дори да се налага да излизаме от вкъщи.