Как се приготвят раци


Има много различни начини за приготвяне на вкусни ястия с раци. Раците са перфектно мезе за бира. Най-лесният начин да ги приготвите е да ги сварите във вряща вода с добавка на черен пипер на зърна, сол и копър.

Раците се варят на силен огън около половин час. Те са готови, когато станат ярко червени. Копърът дава допълнителен аромат на раците, той се използва във вид на семена или корени.

За допълнителен аромат се добавят във водата глава лук, разрязана на две, листа от плодни дръвчета – вишна или ябълка. Но варенето на раци във вода е подходящо най-вече край реката.

Раци могат да се варят и в бира. Готовите раци имат много специфичен вкус. Раците са варят по традиционния начин, но в тенджерата се налива вода и бира в равни пропорции.

Много вкусни стават раците, сварени в сок от кисели краставички. Раците се заливат първо с вода, в която е добавена сол, черен пипер на зърна и семена от копър.

Когато раците започна да се зачервяват, водата се излива, а вместо нея се налива същия обем сок от кисели краставички. Кипва се и в кипящата течност се добавят три лъжици течна сметана.

 

Вари се още десет минути и се сервира горещо, със соса или прецедено. Раци се варят и в прясно мляко. Този метод обаче е доста труден и изисква време.

Кипнете млякото и го охладете до стайна температура. Накиснете суровите раци в млякото и оставете три часа. След това се изваждат раците, варят се по традиционния начин с вода, сол, черен пипер и копър.

Когато раците се сварят, водата се отцежда, а раците се заливат с изстуденото мляко, кипват се и се варят пет минути. Към така сварените раци е подходящ сметанов сос.

Раците стават много вкусни, когато са сварени в бяло вино. Те се сваряват във вода със сол, черен пипер и копър. Във водата се добавя бяло вино в пропорция две части вода към една част вино.