Как да съхраняваме правилно бижутата си


Когато инвестирате в изящни бижута и часовници, винаги трябва да обмисляте и как да се грижите за тях и правилно да ги съхранявате.

Кой не иска любимия му пръстен или огърлица да изглежда точно толкова блестящо, колкото когато за пръв път отворихте красивата кутийка с бижуто?

Правилното съхранение може да удължи живота на вашите скъпоценни камъни, запазвайки малките ви съкровища ослепителни като нови.

Дръжте ги на чисто и сухо място

Когато става въпрос за бижута, влажността е ваш враг. Дръжте бижутата си далеч от парфюмите - среброто е особено податливо на влага и лесно става на петна. Винаги съхранявайте бижутата си на хладно и сухо място. Прекомерното излагане на висока температура може да ги повреди и да доведе до промени в цвета им. Хубаво е да ги  почиствате след всяко носене преди да ги приберете.

Веднъж месечно може да ги накисвате бижутата в детергент на амонячна основа и вода всяка седмица. След това ги почиствайте внимателно с  четка за зъби или с друга мека четка. Избягвайте мощни почистващи разтвори като белина и препарати на основата на киселина. Има много домашни методи като например лимонов сок за чисто сребро, мек сапун за миене на съдове за злато и сребро и лека капка зехтин върху суха, мека кърпа за перлите ви.

Пазете се от домакинските химикали! И имайте предвид, че дори маслата и крема за ръце също може да влияе върху бижутата ви. Затова ако ръцете ви са сухи, намажете ги няколко минути преди да си сложите пръстените, като се убедите преди това, че крема ви е попил добре.

Същото важи и за парфюма - не се пръскайте след като сте си сложили бижутата, а преди това.

Поддържайте в ред колекцията си

Добрата организация ще ви спести ужаса на заплетените синджирчета. Бисеровите огърлици трябва да се поставят на плоско и не бива да висят. Перлите обикновено са нанизани на фини копринени нишки, така че винаги ги поставяйте в калъфче с мека облицовка.

За разлика от скъпоценните камъни, металите са много по-меки и са особено уязвими към драскотини. Злато, сребро, платина и други метали трябва винаги да бъдат съхранявано отделени отделно от тях. 

Диамантите

Най-добрите приятели на всяко момиче също лесно могат да се надраскат, особено ако ги държите заедно. Затова диамантите не трябва да влизат в контакт един с друг, за да се сведе до минимум рискът от драскотини. За тях също е добре да бъдат държани в меки калъфчета или в кутия за бижута с няколко отделения.

Определено ако решите да чистите или да тренирате е хубаво да свалите бижутата си със скъпоценни камъни, за да би случайно да ги ударите или надерете.