Как да намалим стреса в дома си


Няма нищо по-добро от това след дългия работен ден да се приберем в уютен и спокоен дом, където да се разтоварим от стреса.

Как да намалим бъркотията вкъщи и да организираме пространството така, че да се чувстваме добре - вижте 10 прости начина, които буквално ще преобразят дома ви.

Поставете изтривалка на входната врата, която ви кара да се усмихвате

Това е прост, но изключително полезен начин да се заредите с добро настроение още на влизане вкъщи. В магазините се предлагат всякакви варианти, остава само да изберете.

Една голяма свещ вместо много малки

Свещите винаги променят атмосферата в дома и вляят положително на настроението ни. Специалистите обаче препоръчват да изберем една голяма свещ вместо няколко малки. Така внасяме повече ред, а ефектът е същият.

Окачете снимките и картините само на една стена 

Когато поставим картините и фотографиите си само на една стена или област, цялата стая изглежда по-малко натоварена и претрупана, съветват специалистите. Винаги е добре, когато има повече празно пространство по стените.

Етажерка за спомени

Всеки от нас събира сувенири от лююбими места, спомени от различни събития и какво ли още не. Така неусетно трупаме вещи и те стоят наредени по мебелите. Дизайнерите препоръчват да си купим етажерка, на която да намерим място за всички подобни неща. Така всичко в стаята ще е по-добре организирано и ще намали стреса. 

Купете си еднакви закачалки - като истински възрастен

Колкото повече са различните закачалки в гардероба ви, толкова по-объркан и неподреден ви се вижда той на подсъзнателно ниво. Изхрълете всички пластмасови и счупени закачалки и си вземете нови и еднакви като цвят и стил. Бързо ще усетите разликата.

Изберете светли и успокояващи тонове за стените

Стига толкова черни, червени и лилави стени! Ако искате спокойствие и хармония в дома си, заложете на светлите пастелни тонове. Най-добри са земните цветове във всичките им нюанси, а също синьото и зеленото. Бялото също е отличен избор, за да намалите стреса у дома.

Инвестирайте в поне едно скъпо одеяло за спалнята

Спалнята е мястото, където да се отдадем на почивка след дългия напрегнат ден. Вложете пари в нещо наистина специлно, луксозно и успокояващо - например пухено красиво одеяло. Когато се "опаковате" с него, ще се чувствате добре, дори да сте болни, стресирани или ядосани. 

Разчистете нощното шкафче

Тъй като нощното шкафче е най-близо до вас, когато спите, по-добре по него да няма книги, телефони, часовници, кремове, снимки и какво ли още не. Опитайте да го държите колкото се може по-празно. Оставете само хубава лампа, книгата, която четете, и чаша вода. Всичко останало може да стои и на друго място.

Поставете разделители в чекмеджетата

Независимо дали става въпрос за бельото, козметиката или нещата за готвене, поставянето на разделители ще ви спести време и нерви, особено когато бързо трябва да намерите нещо. Отново хаосът се подрежда и това намалява напрежението.

Използвайте освежители за въздух

Винаги е добре да освежите въздухас малко приятен аромат на лавандула, лотос, море  или каквото искате. Изберете есетствени аромати без твърде много химия.