Красиви и бодливи: Как да отглеждаме кактуси


Кактусът принадлежи към семейството на двусемеделни растения Cactaceae. Това е многогодишно растение с удебелени сочни месести стъбла, покрити с бодли или "косъмчета". Животът в знойната пустиня е накарал предците на това растение да загуби листата си, превръщайки го в трън.

Как да се грижим за кактусите?

Всеки начинаещ, който започва да отглежда това растение често се пита защо неговите кактуси не цъфтят, изсъхват и дори умират. Всичко зависи от грижата.

През зимата, когато часовете на деня са кратки, при липсата на допълнително осветление, кактусите не трябва да растат активно. Ето защо, през есента, трябва да намалите поливането, докато в даден момент изобщо спрете да го правите.

Веднага след като температурите започват да падат под нулата, кактусите се прибират в стаята и се поставят на перваза на прозореца. Те трябва да прекарат зимата при температура от 5 до 12 градуса по Целзий. Така зимуващите кактуси не се напояват, защото в противен случай те могат да започнат да растат, да се разтягат, да загубят формата си и в крайна сметка през лятото няма да цъфнат.

Каква почва е нужна за кактусите?

70% готова почвена смес, 20% пясък и 10% глина - 10%. Понякога съотношението се увеличава по посока на пясъка, но всичко зависи от земята, която е взета за основа.

Основните изисквания за почвата при отглеждане на кактуси са следните:
1. Почвената смес трябва да е хлабава.
2. Дишаща и водопропусклива.
3. Не трябва да съдържа компоненти, които лесно гният.
4. Химичната реакция на почвата трябва да бъде леко кисела (рН около 5,5).
Изключение правят само някои редки видове кактуси, както и горски кактуси, които предпочитат почвата, богата на хумус и с кисела реакция.