Грипът увеличава шест пъти повече риска от инфаркт


Болните, повалени от грип са шест пъти по-застрашени от инфаркт в първата седмица след поставянето на диагнозата, гласи изследване, публикувано в авторитетния New England Journal of Medicine.

Екип на Организацията за обществено здравеопазване в Онтарио, Канада е открила важна връзка между острите респираторни инфекции, по-специално грипа и миокардния инфаркт. Експертите предупреждават, че рискът може да бъде по-висок при възрастни хора, болни от грип В и пациенти със сърдечни заболявания.

Изследователите също така са открили повишен риск от сърдечен удар и от други респираторни вируси, но никой не е толкова голям, колкото грипа.

 

"Нашите открития са важни, защото връзката между грипа и острия миокарден инфаркт засилва значението на ваксинацията. Ваксинацията срещу грип намалява сърдечносъдовите събития и смъртността", твърди Джеф Кьонг, ръководител на изследователският екип.

За да докажат тезата си, учените са наблюдавали близо 20 000 случая на болни с лабораторно потвърдена грипна инфекция от 2009 до 2014 г. От тях 332 пациенти са били хоспитализирани за сърдечен удар в рамките на една година след диагностицирането.

Констатацията идва в един от най-смъртоносните сезони на грипа през последните години

От 2010-та насам заболелите от грип хора в световен мащаб стават все повече с всяка изминала година.

У нас тази седмица грипна епидемия бе обявена в повечето райони на страната. Училищата масово обявиха грипна ваканция. Според специалистите най-лесния начин да се заразите е като стоите в общо помещение с болен, особено ако не се проветрява.

За да избегнете грипа ползвайте антибактериални препарати и приемайте превантивно повече витамини.