Съвети при избор на осветление за дома


Осветлението у дома няма само естетически, но и чисто психологически и практичен характер. И когато избираме за нашето жилище е добре да обърнем внимание на някои фактори.

Как да разположим общото осветление в дома?

Най-лесно е да се монтира голямо осветително тяло на тавана, което да осветява целия обект. И в зависимост от това дали с е касае за стая за гости или друго помещение от дома, да изберете по-силна или слаба светлина в осветителното тяло. Най-добри за общо осветление са осветителните тела с индиректна /отразена/ светлина в дома.

Общото осветление трябва да напомня на дневна светлина—като цвят, сила, посока и яркост. Това е особено важно през есента и зимата, поради което луминесцентното осветление не е за предпочитано. За общото осветление най-често се използват полилеите, тъй като осигуряват светлина. Не са подходящи за четене или работа, тъй като създават много сенки, затова не е препоръчително да ги използвате без помощна лампа.

Съвети за осветлението у дома 2

 

Как да разположим локалното осветление

Обикновено локалното осветление служи за подчертаване на една или друга зона от дома. То може да се използва, за да се освети отделен предмет, архитектурен елемент, или антики, но служи и за оформяне на отделни зони от дома.

Можете да използвате допълнителни лампи под формата на лунички, помощна лампа, абажури, настолни лампи, лампи монтирани върху стените, за да създадат по-интимна атмосфера или подвижни лампи. Те могат да са халогенни, с обикновена крушка и да служат за осветление както в дома, така и в насочването на даден елемент от дома. В зависимост от стаята, в която са използвани могат да имат както декоративни, така и чисто практични функции.

Съвети за осветлението у дома 3

 

Лампи в дневната

Препоръчително е в това помещение да използвате голям полилей, разположен в центъра на дома. Това обаче е и най-лошото осветление, тъй като създава студенина в интериора и не осветява достатъчно всички части от дома.

 

За да постигнете допълнително осветление на помещението, можете да използвате окачен таван с вградено осветление, или допълнителни осветителни тела — вградени лунички, лампи с абажур, халогенни лампи, лампи, разположени по земята и други. Важно е да знаете, че за хол около 30 кв. м. площ ще са ви необходими 7 — 8 осветителни тела максимум. Настолни лампи или аплици по стените са перфектно решение на този проблем. Можете да придадете повече уют на помещението като използвате и различни по цвят осветителни тела или крушки. Класическо решение за интимна обстановка си остават свещите — можете да разпръснете чаени свещи навсякъде из дома и те ще прочистят въздуха и ще придадат неповторима атмосфера. Светещи кашпи също ще придадат интересен акцент върху къта с растенията.

Съвети за осветлението у дома 4

 

Осветление в трапезарията

Важно е да знаете, че най-добрата височина за полилея в трапезарията е централно над масата, на 160 см от пода и да позволява намаляване или увеличаване на светлината. Крушката трябва да е на 80 см височина от тавана, като може да се ползва и халогенно осветление. С помощта на аплици на стените можете да създадете усещане за романтика.

 

Осветление за кухня

Централната лампа в кухнята, на тавана, съвсем не е достатъчна. Ще имате нужда от допълнително осветление. Помощни луни или халогенни лампи под горните шкафчета, които да осветяват плотовете служат идеално за осигуряване на по-силна светлина. Препоръчително е също така вратичките да не са плътни, а с матово стъкло в дървена или алуминиева рамка. Светлината трябва да е ярка и да е като дневната.

 

Осветление в спалнята

Полилеят не е особено добро решение за спалнята, но е необходимост, когато ви се налага да се ориентирате в цялата стая. Нощни лампи до леглото са задължителни, най-малко, за да разполагате с достатъчно комфорт за четене преди сън. Дамите, които разполагат с тоалетка за гримиране, също така трябва да разполагат с поне две лампи около нея, за да могат да се гримират спокойно. Аплици на стените, окачено осветление, светещи нощни шкафчета и други хитроумни приспособления могат да осигурят достатъчно светлина в отделните зони. Можете да опитате също така и с вградена луминесцентна тръба, която е вградена в носача на закачалките за дрехи и която светва при отваряне на вратичката, за да помогне в избирането на най-подходящия тоалет.

Съвети за осветлението у дома 5

 

Осветление в банята

Тук вече вниманието трябва да е фокусирано около мивката. Важно е осветлението да е обезопасено и да разполагате с нощна лампа над мивката, достатъчно силна, за да довършите спокойно сутрешния си тоалет. Обърнете внимание колко надеждно е свързано осветлението заради влагата.

Осветителни тела можете да поставите в джакузито или ваната, което несъмнено ще придаде романтичен вид на помещението. Душ — панела и душ-кабината също могат да бъдат светещи.

Съвети за осветлението у дома 6

 

Осветление в коридора

Използване на аплици по стените, а също така и лунички или халогенни лампи е отлично решение за вас. Можете да използвате окачени тавани с вградено осветление или да монтирате няколко осветителни тела на тавана, ако нямате възможност да монтирате стенно осветление. Друг вариант е да използвате система от лампи върху жици или шина с прожекторчета, за да постигнете същия ефект. Вариант са също така и подвижните лампиони. Можете да ги разположите в близост до огледалото в коридора, или в два ъгъла на помещението и да получите нужния ефект.