Защо Върховния съд на САЩ се занимава с гъшия дроб?


Върховният съд поиска от правителството на САЩ да вземе позиция по въпроса за гъшия черен дроб, който е предмет на сериозна правна битка в щата Калифорния.

През 2017-та апелативният съд там поднови забраната мазния пастет.

Той бе сезиран миналия септември от активисти, които от години се борят за забрана на гурме блюдото, твърдейки, че методите за угояване насила на гъски и патици, за да произвеждат тлъсти черни дробове, е жестоко.

Западният щат прие закона, забраняващ отглеждането на пернати заради черен дроб през 2004 г., но той влезе в сила едва през 2012 г. и беше отменен две години по-късно. Тогава производителите и продавачите на гъши черен дроб се обърнаха към върховния съд за помощ.

По искане на Върховния съд техните аргументи сега ще бъдат разгледани от главния юрисконсулт на страната Ноел Франсиско, след което той ще бъде поканен да представи становището си.

В САЩ има обичайна практика върховният съд да иска официално правителството да излезе с писмено становище по важни въпроси, защото решенията на съда се прилагат в цялата страна. Което поставя под сериозен въпрос производството на гъши дроб в страната.