Защо ДНК тестовете са най-краткият път към индивидуалната медицина в България?


Персонализирана медицина

Благодарение на бързото развитие на генетиката съвременната медицина се отдалечава от генерализирания подход при лечение на конкретното заболяване на пациента и става все по-персонализирана и насочена към превенцията на заболяванията, а не към тяхното лечение. Генетичните изследвания са част от персонализираната медицина. Те подпомагат определянето на индивидуалните стъпки за превенция, профилактика и лечение на заболявания. Подходът на персонализираната медицина позволява прецизна, предсказуема и превантивна здравна грижа за пациента, помага да се излезе от общите препоръки и да се избегне процесът на опит и грешка. Този подход се характеризира с прилагане на индивидуална лечебна стратегия, например, за да се предотврати използването на неактивно за пациента лекарство или да уточни необходимата лекарствена доза. Така, терминът индивидуализирано здравеопазване навлиза все по-широко в нашето общество.

Науката за гените и храненето

Влиянието на диетата, начинът на живот, упражненията и околната среда върху генетиката на индивида не трябва да бъде подценявано. Точно както и при лекарствата, гените определят реакцията на човек, когато става въпрос за приема на хранителни вещества, хранителни добавки и витамини. Някои гени могат да повлияят скоростта на абсорбция, метаболизъм или екскреция на хранителните вещества, които консумираме, както и на токсините, които попадат в организма ни от околната среда. Тази реакция при един човек може да е много по-различна от реакцията на друг човек и да определи не само до каква степен ще се усвоят хранителните вещества, но и дали те ще имат благотворен или вредящ ефект върху здравето му. Знанието за начина, по който гените се повлияват от външни фактори, дава възможност за разработването на персонализирани здравни програми за подпомагане на хронично болни пациенти, за превенция на заболявания, за подобряване на здравето, както и за подпомагане при изготвяне на тренировъчния режим при активно спортуващи хора. За щастие, в България вече има начин да изследваме безболезнено и безкръвно гените си, благодарение на стартъп компанията NutriGen.

Иновативна сфера на генетиката, наречена нутригеномика, изследва връзката между хранителния режим и начин на живот на хората и техния генетичен код. Фокусът е върху присъствието на гени, които оказват влияние върху способността на човек да извлича максимални ползи от начина си на хранене, спорт и всекидневните си навици.

Благодарение на най-новите открития в тази насока персонализираната медицина и диетология набират все по-голяма популярност и дават още по-добри резултати. Хората имат 99.9% сходен генетичен код, но всички ние имаме малки разлики в нашата ДНК, които ни отличават от другите. Тези малки вариации определят кои хранителни вещества имат ефект върху нашия организъм и как те влияят върху метаболизма ни.

Персонализираният хранителен режим е един вид двупосочна улица – от една страна, хранителните вещества, които консумираме могат да повлияят на генната експресия; от друга страна, нашите гени са в състояние да повлияят на това как телата ни реагират на тези хранителни вещества. Тестът NGDiet дава нужната информация за изграждането на високоефективен персонализиран хранителен режим и ще покаже важни реакции на организма ви, свързани с предразположение към напълняване, усвояване на мазнини и въглехидрати, обработка на различни хранителни групи и нужда от физическо натоварване.

Нутригенетика и нутригеномика – двете страни на една монета

Геномът, който носим, е инструкцията ни за функциониране. Това е програмата ни – кодът, благодарение на който разполагаме с живот. Човешкото ДНК има повече от 22 000 гена. Нутригенетиката е науката за начина, по който генетичните ни вариации влияят на нашия индивидуален отговор към определени хранителни елементи и токсини в диетата. Нутригеномиката пък изследва обратния ефект – този, който храната има върху нашите гени. Тези изследвания се правят на хора след 2-годишна възраст и резултатите могат да се използват винаги, защото генетичният материал не се изменя през целия живот.

Много чести са изследванията, свързани със спортния потенциал. Тестът често се използва от родители за децата си преди да ги запишат на определен спорт, за да разберат къде малкият човек има потенциал да се развие най-добре. За големи хора тестът се използва за изграждане на високоефективен персонализиран тренировъчен и хранителен режим. Такъв е теста NGSport, който анализира три основни фактора, определящи спортните постижения: сила и издръжливост, риск от травми и контузии и възможности за възстановявания.  

Много популярно е и здравното изследване. Ако в рода има сърдечно-съдови, онкологични заболявания, диабет, често хората искат да видят какви гени е наследило детето и как да се намалят рисковете заболяването да се развие по-късно. Например ако в рода има остеопороза, детето има ли рецептор за витамин D, как усвоява калций. Такъв е теста NGHealth, който позволява взимането на най-доброто решение при избора на диета и начин на живот чрез превенция на заболявания, към които човек е предразположен.

Здравето ни е резултат от взаимодействието между гените и фактори от начина ни на живот, например режим на хранене, спорт, стрес, пушене и консумация на алкохол. Уникалната генетична структура на всеки определя кои нутриенти се използват и по какъв точно начин, как се отделят токсините и кои ефективни ключови процеси протичат в тялото му. Чрез промяна в диетата и начина си на живот можем да въздействаме значително върху начина, по който функционират гените ни и да компенсираме области, в които те не се справят оптимално.

В световен мащаб нутригеномиката и ДНК тестовете с тази насоченост са широко разпространени и придобиват все по-голяма популярност. В много страни те вече са навлезли като способ за лечение и превенция на различни заболявания и представляват най-важната първа стъпка към по-здравословен начин на живот.

В България, NutriGen предлага тестове, които се поръчват и правят в домашни условия, след което се изпращат по куриер и резултатите биват разчитани от лекари-специалисти, които изготвят индивидуален план за лечение, превенция или диета.

Една диета например, която се базира на информацията от вашата ДНК, може да бъде до 2 пъти по-ефективна от която и да е традиционна диета според проучванията. Докато стандартните препоръки на конвенционалната медицина и диетология за здравословно хранене са с обобщаващ характер и се отнасят за всички хора, то нутригеномиката предполага разработване на специфични здравни препоръки, които се променят спрямо индивида.

Друг интересен тест, които компанията предлага, е NGEstrogen, който помага за установяването на индивидуалните генетични „настройки“ на организма, свързани с обработката на хормона естроген. Нивата на естроген определят начина, по които протичат ключови биологични процеси в организма. Нарушеният хормонален баланс може да доведе до редица естроген зависими заболявания като кисти на яйчниците, рак на маточното тяло и яйчниците, рак на простатата и др.

ДНК тестовете се правят веднъж в живота на човек и са валидни само за него и завинаги. Направен навреме един такъв тест дава познанието и възможността дори да се предотвратяват болести и хронични заболявания, още преди те да са се появили или да бъдат „отключени“.

В този смисъл нутригеномиката се очертава като важна научна област, тъй като тя създава възможността за подобряване на здравето на човек, чрез използване на неговия генетичен потенциал.

Благодарение на това хората вече могат да взимат информирани решения по отношение на своето здравословно състояние, начин на живот и хранителен режим. Въздействието на нутригеномиката в здравеопазването тепърва ще нараства в бъдеще и специалистите все по-често ще препоръчват ДНК тестовете като най-краткия път към персонализирано лечение и превенция на заболявания.