Храните, които са скъпи дори и за богатите


Какво ядат богатите и колко плащат, за да хапнат от най-изкусителните храни на планетата? А вие бихте ли опитали? 

  1. Гъби матаке или мацутаке

Гъбите матаке (или мацутаке) са сред най-скъпите гъби в света. За да купите от тези гъби, трябва да платите $1000.

 

Това са силно ценени от гурманите микоризни гъби, достъпни в Япония, Китай, Корея, САЩ, Канада, Финландия и Швеция.

 Ограничените им добиви ги правят относително скъпи. 

  1. Цибет Кафе, или „Копи Лувак“

Това са специален сорт зърна, които са частично смлени и екскрементирани от представители на семейство Виверови - животни, подобни на миещите мечки, разпространени в Южна и Югоизточна Азия.

 

Половин килограм от него струва около 500 долара. 

  1. Хайвер от моруна албинос

1 кг от този хайвер струва 8500 евро. Причината е че моруните албиноси изхвърлят златния си хайвер изключително рядко - приблизително на 100 години. В момента се правят опити за изкуствено отглеждане.

  

  1. Супа от лястовичи гнезда

Това е невероятен деликатес в китайската кухня. За нея са необходими гнезда от специален вид, събирането на които става изключително трудно и дори опасни.

 

Птиците правят домовете си на отвесни скали, но пък всичко е екологично чисто. Стойността на деликатеса е $ 3 000 за 1 кг. 

  1. Шафран

Стойността на тази подправка може да варира от $ 400 до 1 000 за 1 кг. Шафранът цъфти само през есента и то само 7 дни в годината.

  

Обработването му обаче е много дълъг процес. А за да съберат 1 кг шафран, работниците трябва да откъснат около 300 000 цветчета на растението. 

  1. Бели трюфели

Високата стойност на тези гъби се обяснява със специфичните условия, при коите те растат, както и начините на събиране, съхранение и обработка.

  

Важни са още техният вкус и аромат. В Европа 1 кг бели трюфели струват около 2 000 евро. 

  1. Черна кокошка

Черната кокошка се отглежда в Индонезия, но в другите страни тя не се допуска заради опасност от разпространение на птичи грип.

  

Освен това породата й е толкова рядка, че дори в пределите на Индонезия едно пиле струва $ 200. А извън пределите на Индонезия стойността му достига до няколко хиляди. 

  1. Стек от японско мраморно говедо

Това е едно от най-вкусните, но и най-скъпи ястия в света. Има удивителен аромат, богата мраморност и невероятна текстура.

  

За да стане това чистокръвните говеда се отглеждат, като им се прави масаж, дава им се бира, пуска им се класическа музика. Стойността на 1 кг достига до $ 450. 

  1. Кралски пъпеши "Юбари"

"Юбари" са прочути по света заради размерите и сладостта си.

  

Можете обаче да ги купите само на търг, където се налага да платите, ако съдим по последната такава покупка - към $22 872. 

  1. Еленско сирене

Произвежда се само на едно място - във фермата Moose House в Швеция.За производството му се използва еленско мляко.