Вместо антибиотици яжте мед от манука


Медът от манука е вид мед, който се произвежда от пчели, събиращи нектар и цветен прашец от манука - храст, подобен на чаено дърво, който расте в дивата природа в девствените земи на Нова Зеландия. Всички знаем колко е полезен обикновеният мед и колко широко приложение има при лечение, но този от манука учените вярват, че е най-мощният, познат до днес. Бори се успешно с бактериални инфекции, антибиотичната резистентност, има противоракови свойства и може да бъде прилаган върху кожата при различни наранявания и изгаряния.

Най-важният антибактериален компонент, който има медът от манука, е метилглиоксал (MGO), който е с висока концентрация, за разлика от други видове мед, където не присъства в същите количества.


Антибактериални свойства
Всеки вид мед притежава подобни свойства, но при меда от манука те да действат два пъти по-бързо и ефективно, благодарение на високата концентрация на метилглиоксал в него. От десетки години той е използван като домашно средство за лечение на болки в гърлото. Доказано е, че той е ефективен за предотвратяване на растежа и разпространението на стрептокок бактерии, отговорни за причиняване на болки в гърлото.

Естествен имуностимулант
В сезона на настинките и гриповете все повече хора търсят алтернативни методи, с които да повишат имунитета си. Този вид мед е чудесна идея – може да слагате по 1-2 лъжички в сутрешния си чай, за да предотвратите настинка. В същото време топлата напитка ще придобие приятен сладък вкус и аромат.

Подобряване на храносмилането и съня
Подуването на корема и къркорене на червата е често срещан проблем. Съдържащите се естествени пребиотици в меда от манука спомагат за подобряване на храносмилането и предотвратяване на подуването. Една лъжичка, поставена в чашата с мялко преди сън пък ще насърчи по-здравия и дълбок сън.

В меда от манука се съдържат няколко защитни съединения като феноли. Проучване показва, че интравенозна инжекция с меда намалява туморния растеж с 33% при кожен рак и рак на гърдата.

Външно приложение
При лечение на рани, леки изгаряния и кожни раздразнения може да нанасяте 2 пъти на ден тънък слой от меда. Има свойството да изсушава кожната лигавица и така лишава патогенните бактерии от вода, нужна за нарастването им. Киселинността, която притежава мануковият мед пък възпира развитието на бактерии.

Мед от манука можете да купите от био магазините, но се подгответе за високата му цена. Тя може да достигне 400 долара за килограм, ако е международно признато качество. Добрата новина е, че този вид мед е единственият, върху опаковката на който е отбелязан индекс за степен на антибактериално действие