Трикове за малкото жилище


Всички, които живеят в големия град знаят, че обикновеното първото жилище е малко, а пространството – ограничено. Ако обитавате студио или боксониера най-вероятно търсите начин да разширите дома си и скромните 30-40 квадрата да изглеждат като поне 80. Да, да се даде илюзия за повече широчина и обем не е лесна задача и ако огледала е първото нещо, което ви идва наум, спрете. Защото има и други трикове, които ще ви помогнат.

Ето някои от тях:

Работете със слоеве и нива.

Разбийте пространството на по-малки части, поне визуално. Начертайте линия между кухнята, дневната, трапезарията, спалнята и банята. Освен да използвате килим за разделяне на общите пространства, можете също така да създавате слоеве и нива в пространството. Стъклен панел или стъпало е трик за разделяне на отделни области. Повдигнатите настилки могат да служат като допълнително място за съхранение, или дори да скриете издърпващо се легло.

За по-малки пространства, където не може да има всички основни зони, оформете вариант кухня с трапезария / бар и зона за живеене / хранене. Можете също така да инвестирате в други визуални маркери, като например акцентна стена и комбинация на подови настилки.

Подходете творчески с линиите.

Подчертайте ширината или височината на вашето пространство. Имайте предвид, че трябва да бъде едното или другото. Използвайте вертикални линии, за да насочите вниманието към височината на стаята и хоризонталните линии, за да очертаете дължината. Използването на линии не е ограничено до ивици - може да опитате дървени облицовки, тухли и да изберете тапет с хоризонтални / вертикални щампи.

Използването на линии може да се приложи и към тапицерията на меката мебел. Масата за хранене с хоризонтално ориентиран дървен шаблон може да я направи да изглежда по-дълга, докато пердетата с плътна хоризонтална ивица може да направи прозореца да изглежда по-широк. Малки промени , но те имат страхотен ефект.

Прозрачни мебели и аксесоари

 

Прозрачните мебели са истинска магия и правят всяко пространство визуално по-малко затрупано. Няколко стола или прозрачна масичка за кафе могат да измамят окото и да създадат илюзия за повече свободно пространство. Не покривайте прозорците, за да позволите на естествената светлина да влезе. В банята, прегради от прозрачно стъкло или прозрачната завеса за душ могат да направят пространството да се усеща по-голямо.

Пазарувайте внимателно мебелите.

Многофункционалните мебели са ваши приятели. Всичко, което се сгъва, може да бъде поставено срещу стената и има повече от една полза. Максимизирайте потенциала за съхранение като сложите диван с ракла или пейка с повдигаща се седалка. Изберете мебели с крака, а не цяла основа, за да покажете част от пода.

Помислете и за висящи мебели като шкафове – конзоли или телевизор на стената.

Дръжте подредено

Това вероятно е най-трудното нещо, но е очевидно решение за малкото жилище. Разчистете от всичко излишно, не струвайте аксесоари и дребни предмети оставете на пространството на диша. Уверете се, че по пода няма разхвърляни вещи и че всичко е на мястото си. Така ще разкриете пълния потенциал и блясък на дома си.