Лукс и страшно минало царуват на о. Сентоса


Сентоса е един от 63-те острова в Сингапур. Площта му е едва 500 хектара

 

Днес там са разположени курортни резиденции от лукс класа, частни яхтени пристанища и полета за голф.

 

В миналото обаче Сентоса е бил арена на много мрачни събития: на острова са царували пирати, водени са кръвопролитни войни.

 

Сингапур е станал известен през XIX век като британско пристанище на морския път от Индия за Китай. Но преди да стане британско владение, Сингапур е бил процъфтяващ център на търговия, където често са пребивавали не само търговци, но и пирати. Тогавашното му име Пулау Белаканг Мати се превеждало като "остров след смъртта".

 

През 1942 година той бил окупиран от Япония и станал известен под ново име - Светлината на юга. То обаче изобщо не отговаряло на събитията, които се разигравали - масови разстрели на мирни жители. На брега на морето докарвали десетки мъже, набедени за антияпонски елементи, те били разстрелвани, а телата им директно били изхвърляни в морето.

 

Един от тези кървави плажове се намира точно под прозорците на луксозния хотел "Капелла", където се проведе срещата между двамата лидери.

 

На Сентоса се намирал и един от лагерите за военнопленници, където били държани около 400 войници от англо-американската коалиция.

Туристически бум и катастрофи

 

През 70-те години на миналия век островът получава днешното си име - Сентоса, което означава мир и спокойствие. Целта била там да се развива туризъм. Но мирът и спокойствието не настъпили веднага.

 

През 1983 г. две кабинки от въжения лифт паднали в морето заедно с туристите. В новопостроения аквапарк постоянно се случвали неприятни произшествия, след смърт на момиче той бил закрит.

 

Но опитите островът да се превърне в туристическа дестинация не престанали. Скоро се появили тематичен парк на холивудската компания Universal, нов аквапарк, огромно казино, уникална градина. И в крайна сметка потокът от чуждестранни туристи започнал да расте.

 

Самият хотел "Капелла" бил построен по проект на британски архитект. Предлага се супер лукс, като стаите и апартаментите варират от 500 долара до 7500 долара за нощ. Най-големият наплив на желаещи да отседнат тук обаче беше по време на историческата среща. Туристите били готови да платят двойно и тройно, за да станат свидетели на преговорите, но им било отказано.

 

Трябвало да се задоволят с квартири в квартала на мултимилионерите, където всеки апартамент разполага с личен док за яхти. Тук богаташите почиват, като играят голф и посещават луксозните ресторанти, притежаващи по няколко Мишлен звезди.

 

Безопасност

 

Сентоса не е избран случайно за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун и не красотата и луксът са били водещите. Разположението на острова осигурява безопасността на двамата лидери. Той е близо до континента, но в същото време е разделен от него чрез водна преграда.

 

Достъпът до него също е ограничен и лесен за наблюдение: една въжена линия, еднорелсов път, един автомобилен тунел и един за пешеходци.