Коли, които не са за всеки


В един бързо развиващ се свят, новите технологии и бързите коли изглежда, че са най-желаните неща. Но има едно нещо, което никога не остарява, а именно стилните ретро автомобили от миналото. Ето някои от най-добрите модели, създавани в последните няколко десетилетия:

 Lamborghini Miura 

Моделът е създаден между 1966 г. и 1973 г., но интересен факт е, че проектът „Miura“ е създаден през свободното време на инженерите и против волята на самия Ламборгини.

 

ламборгини
 

Mercedes-Benz 300SL ‘Gullwing’ 

Този класически автомобил е създаден между 1955 и 1957 година и е бил най-бързият автомобил по това време. Оригиналната версия на модела е направена с емблематичните „Gullwing“ врати.


 Chevrolet Camaro 

Моделът е произведен между 1967 и 1969 година и е бил пряко конкурент на класическия Ford Mustang. Тази кола има пет поколения, които са се отличили благодарение на емблематичния дизайн на модела.


 Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 

Този модел има само 18 бройки в целия свят. Ниското шаси и бътерфлай вратите превръщат Tipo 33 в един от най-стилните класически автомобили, правени някога.

 Ferrari Dino 206 GT 

Между 1968 и 1969 година са създадени едва 152 автомобила от този модел на Ferrari, като инженерите от италианската автомобилна компания са търсили евтин вариант на Ferrari 246 Formula One.

Chevrolet Corvette 

Първото поколение от култовия модел на Chevrolet е произведен през 1953 година. Колата първоначално е била проектирана за шоу предаване, но е приета толкова добре от обществото, че от Chevrolet започват да я произвеждат масово. Оттогава насам Corvette има седем поколения и е един от любимите спортни автомобили на любителите на високи скорости.

 Jaguar XJS  

Първоначално моделът е бил създаден за да замени много по-обичаните Jaguar X-Type, но без успех. XJS вече не е в производство, но това не пречи на автомобила да стане един от най-обичаните класически автомобили на всички времена.

Ferrari 250 GTO 

Моделът първоначално е бил произвеждан за автомобилната надпревара Стърлинг Мос, а през 2012 г. се превърна и в най-скъпата кола в света. Когато е започнало произвеждането на този автомобил, купувачите е трябвало да бъдат одобрение от не кой да е, а от самия Енцо Ферари. Това определено е един от най-красивите класически автомобили правени някога!


Aston Martin DB5  

Този автомобил е достатъчно популярен, че да е нужно каквото и да е представяне, но безсъмнения едно от нещата, което прави DB5 толкова търсен, е фактът, че това е автомобилът на Джеймс Бонд. За първи път DB5 се появява във филма Goldfinger от 1964 година.

 Jaguar E-Type 

Един от най-обичаните класически автомобили на всички времена е британският спортен автомобил по-известен, като Jaguar E-Type. Общо над 70 000 автомобила от серията са продадени, което е доказателство за огромната популярност на луксозния спортен автомобил.