Пет трика, с които да поддържаме живи цветята у дома


Всеки, който отглежда цветя у дома си знае какви тревоги коства това - дали не им сипвате прекалено много вода, дали имат достатъчно светлина или пък дали не са твърде огряти от слънцето. И също така знаем колко е лесно без да искаш да "убиеш" растение.

Затова ви предлагаме пет лесни трика, с които да поддържате свежи цветята си.

Елементи от стиропор

Знаете тези малки стиропорени "бобчета", които се използват за омекотят пратките ви от онлайн пазаруването.

Следващият път не ги изхвърляйте, защото може да ви влязат в употреба. Пръстта на всяко растения има нужда от дренаж за да не се удавят или изгният неговите корени. Затова напълнете долната половина на саксията с стериопорените фигурки - това ще намали теглото й и ще осигури добър дренаж на цветята.

Вода от яйчени черупки

Няма нужда да носите в къщи тежък чувал с тор. Дайте калций на растенията си, като ги подхраните с вода, в която сте сварили непотребните черупки на използваните в кухнята яйца. Преди да ги сварите ги измийте добре, за да няма остатъчен материал в тях. След това ги варете 5 минути, а прецедената вода съхранявайте на тъмно място. Подхранвайте цветята периодично с този домашен "тоник".

Подкастряйте ги редовно

Също както вашата коса, за да избуяват растенията се нуждаят от подстригване. В интернет има достатъчно ръководства как да правите това и на какъв период според вида на цветето, което отглеждате. В никакъв случай не подценявайте тази необходимост.

Давайте им правилното количество вода и светлина

Може да поливате цветето си всеки ден и да си мислите, че това е най-доброто за него. И това може да ви докара изненадата да видите как с времето листата му стават кафяви, а цветовете повяхват бързо. Всяко растение се нуждае от различно количество вода и слънчева светлина, затова потърсете информация за вида, който отглеждате. Може да попитате за това в цветарския магазин или отново да потърсите информация от по-опитни в Гугъл.

Филтри за кафе

Филтрите за кафе са изключително подходящи за растенията, които се отглеждат вътре. Те ще подсигурят почвата да не се движи когато поливате и позволяват на водата да оттича достатъчно количество, което да поддържа цветята свежи.