Мъжкият алтруизъм е най-секси за жените, търсещи трайна връзка


Тайната на мъжката неотразимост не е нито във външността, нито дори в чувството за хумор, а в алтруизма. Поне за жените, които търсят сериозна връзка. Всеки случай това показва изследване по въпроса, публикувано в списание British Journal of Psychology.

Безкористните и склонни към саможертва мъже правят секс по-често от другите

При първия етап на изследването учените се интересували от неженени канадци колко често са вършили „добри дела“ - давали с пари за благотворителни цели или са помагали на непознати с коли, които не могат да запалят. След това тези хора трябвало да отговорят колко често са правили секс и колко партньори са имали.

Оказало се, че алтруистите са се занимавали по-често със секс и са имали повече партньорки.

При втория етап учените са помолили студенти да отговорят готови ли са да участват в благотворителни кампании. Отговорилите положително по-често са завързвали случайни полови контакти, по-често са правили секс в сериозни отношения и като цяло са имали повече сексуални партньори в живота си.

По време на друго изследване, публикувано в списание Evolutionary Psychology на 202 жени бе предложено да изберат най-привлекателния мъж сред множество представители на силния пол, част от които били склонни към алтруизъм, а част – не.

За партньори за една нощ жените избирали привлекателни егоисти. Но за сериозни отношения те предпочитали алтруистите, независимо от тяхната външна привлекателност.