Лимонова торта


Продукти:

За тестото: 2 лимона, 250 г масло, 250 г захар, щипка сол, 5 яйца, 250 г брашно, 120 г нишесте, 3 ч. л. бакпулвер
Тесто на трохи: 1 лимон, 200 г брашно, 80 г захар, 1 жълтък, 120 а масло, 3 с. л. пудра захар

Приготвяне:

Измийте с гореща вода двата лимона, подсушете ги, настържете кората и изцедете сока. Разбийте омекналото масло със захарта, лимонената кора и солта. Постепенно прибавете едно по едно яйцата, като за всяко бъркате по 1 минута. Разбъркайте добре, така че захарта да се разтвори изцяло. Добавете брашното с нишестето, бакпулвера и лимоновия сок. Загрейте фурната на умерена температура. Застелете тавичката с хартия за печене и на равен слой нанесете върху нея полученото тесто.

Измийте другия лимон, изсушете го и го настържете не дребно стъргало. Разбъркайте останалото брашно, захар, жълтъка и маслото, за да стане тесто на трохи. Добавете кората. Изсипете получените трохи върху тестото в тавичката и печете сладкиша 35-40 минути. След като се изпече, го посипете с пудра захар. Нарежете го на 18 парчета. Можете да го разрежете и хоризонтално и да го намажете с малинов конфитюр.