Красота от буркани


Голяма част от предметите в ежедневието ни имат повече потенциал от изначалната им функция. Бурканът, например, не е просто съд, в който стои сладкото, лютеницата или компотът, а би могъл да се превърне в страхотен декоративен елемент към вашия интериор.

Най-хубавото е, че това зависи от самите вас, защото трансформирането му в по-интересен предмет е във вашите ръце. Ето ви и няколко идеи:

Буркан с плаващи свещи

Сменете обичайния свещник с нещо по-оригинално. Не е задължително да имате романтична вечеря, плаващите във вода свещи не са просто клише за любовни срещи! Купете си от най-леките свещи – без значение ароматни или не – вземете буркан с широко гърло, напълнете го до половина с вода. За да е по-красив крайният резултат, може да му вържете панделка.

 

Буркан с послание

Ако имате много интересни книги и искате задължително да кажете на някого нещо от тях – направете го с класа. Копирайте страниците и ги залепете от външната страна на буркана. Сложете свещ и загасете лампата. Това е много хитър начин да изненадате половинката си, да поискате прошка, да поздравите някого и т.н. Може да се превърне в чудесна декорация за коледната трапеза, за сватбата и други красиви събития,

Кукленски буркани

Не само кулите, но и стъклените предмети могат да се облекат в дантела и друга материя. Една по-екзотична декорация в дома ви може да направите, като залепите някое ръкоделие на буркана си. Малко светещо тяло в него, ще превърне стъклото в загадъчно, романтично сияние в дома ви.

 

Класическа лампа с фитил

Ако имате режим на тока, това декоративно решение може да ви бъде особено практично. Старите газови лампи с фитил могат да бъдат разчупени и да се превърнат в интересен аксесоар за интериора ви. Напълнете буркана с бензин или друга запалима течност, потопете фитила и изкарайте част от него над повърхността на буркана. Може да използвате капачката му, като пробиете дупка в нея и изкарате част от фитила през нея, така че да се задържи в средата на „гърлото" на буркана.

Стойка за лампа

Ако у дома ви е останала някоя стара, непотребна стайна лампа, от тези, които са по-мобилни, съвсем спокойно можете да замените основното й тяло, с буркан. „Капелата" на лампата обаче, не трябва да бъде прекалено тежка, за да не се образува дисбаланс и тя да пада.

 

Цветно и бляскаво

За тези, които обичат да рисуват и украсяват – цветният, светещ буркан ще бъде истинска радост. Заредете се с боички (но не водни, а по-устойчиви), с бляскави брокати или други декоративни материали и творете с желание. Бурканът е вашето бяло платно. А, когато светне – ще видите как домът ви ще се изпълни с настроение и вълшебство.

Крушки от буркани

Висящите крушки от тавана или някой ъгъл на стаята не е задължително да бъдат грозни. Ако счупите полилея преди важно гости, не изпадайте в паника. Бързо можете да измайсторите адекватна декорация, която да превърне дефекта в ефект. Преровете бурканите в мазето и се спрете на някои с по-нестандартна форма и цветови отенък. Сложете пандела, лепенка или друга декорация и вкарайте крушката в него. Облепете го така, че да крушката да влезе плътно в него и да не се измъква лесно.

Това решение е възможно, ако крушките ви са от по-продълговат тип.