Кокичето - предвестникът на пролетта, който лекува


Големи късметлии сте, ако в двора Ви расте нежното и чудодейно кокиче. Освен че е предвестник на пролетта и носител на надеждата, растението крие широк арсенал от лечебни свойства. 

Кокичето служи за лечение както на обикновена настинка, така и на болести като полиомиелит. Помага също при треперене, намалено зрение, отслабена памет, плексит, шипове, язва и още много други.

Много е важно да уточним още в началото, че лечението с кокиче трябва да бъде съгласувано с лекар, защото непознаването на качествата му може да застрашат здравето и живота Ви. Ако приготвяте отварите в домашни условия, добре е да използвате само камбанките на растението. Корените може да бъдат токсични.

Из ширините на Балканския полуостров широкоразпространена е ракията от кокичета. Незаменимо средство е за разтривки при настинка или грип, или пък при плексит. Обикновено се приготвя в началото на годината, когато цветята се покажат над снега. Консистенцията й е различна за отделните болести:

Настинка или грип

В стъклен съд (шише или буркан) накиснете цветовете от 80-85 кокичета в 1 л. средно силна ракия. Оставете на тъмно и проветриво място в продължение на 45 дни, като разклащате на всеки 2-3 дни. Когато изтече този период, прецедете течността през тензух и съхранявайте в шише от тъмно стъкло отново на тъмно и хладно място. Избягвайте употребата на пластмасови шишета заради токсичните вещества, които пластмасата отделя.

Тази отвара може да се използва и при болезнен менструален цикъл. Намажете зоната на яйчниците или кръста, завийте се с топло одеяло и изчакайте няколко минути болката да отмине.

Плексит

Тъй като плекситът е хронично заболяване, трябва да приготвите по-концентрирана лечебна течност. Използвайте 60 камбанки от кокичета, които да накиснете в 400 мл. силна ракия. Процедурата е същата, но за период от 30 дни.

Шипове

Наситнете 70 кокичета в 400 мл. силна ракия и оставете да престои 40 дни на тъмно. Не забравяйте периодично да разклащате съда. Препоръчително е да правите  компреси върху мястото на болката всеки ден за 30-ина минути.

Треперене, намалено зрение и язва

Измийте и нарежете на ситно 40 кокичета заедно с листата. Залейте ги с 400 мл. силна ракия и ги оставете да престоят 20 дни в стъклен съд. След това прецедете течността и приемайте 3 пъти дневно преди хранене по 40 капки, разредени с вода.

Отслабена памет

В стъклена бутилка накиснете цветчетата на 100 кокичета в 1 л. ракия (за предпочитане гроздова). Оставете съда на слънчево място в продължение на 40 дни. Прецедете и пийте всяка сутрин в продължение на 15 дни по 1 ч.л. от тинктурата заедно със същото количество натурален мед.

За лечението на полиомиелит е създадено лекарство, чиято суровина е от кокичета. През 50-те години на 20. век момиче, страдащо от болестта, утолява жаждата си с чаша вода, в която преди това е имало натопен букет от цветята. Д-р Димитър Пасков, български медик, забелязва значително подобрение в състоянието му и това го кара да разработи лекарството нивалин.

Неотдавна българска компания създаде растителен пробиотик, изолиран от цвят на кокиче и отглеждан в био сок от зеленчуци, който самата Опра препоръчва в "The Oprah Magazine". Той съдържа живи бактерии, които действат за нормализиране на чревната флора и укрепване на имунната система. Помага на организма да се защити от вирусни инфекции.