Вълшебното червено цвекло


Червеното цвекло ускорява процесите на обмяна на веществата и подобрява общото състояние на организма.

Препоръчва се да се консумира като салата заедно с моркови или други зеленчуци. Изключително полезен е сокът от червено цвекло. Важно е обаче да се започне с малка доза, която да се увеличава постепенно. Той прочиства токсините от черния дроб, жлъчния мехур и далака и ако започнем лечението си с големи дози изведнъж, ще имаме и страничните ефекти от бурната дезинтоксикация - гадене, световъртеж и обща слабост.

Най-добре е този концентрат да бъде смесен със сока на други зеленчуци и предимно със сок от моркови. При това сокът от червено цвекло следва да е около 10% от общото количество, което ще изпием, съветват специалистите.

В последните години научни изследвания потвърдиха изключително добрия му ефект върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати (не от почвата, в която расте) се преобразуват в тялото ни в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните ни съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване и нормализиране на високото кръвно налягане.

Високото съдържание на йод и магнезий в цвеклото го правят подходяща храна за хора, които навлизат в по-зряла възраст и за болни от атеросклероза.

Червеното цвекло подобрява паметта и съня, има добър ефект при подагра, при дисменорея, климакс, изключително полезно е за подобряване на имунитета и оттам - за предпазване от рак. Най-силен ефект има при тумори на дебелото черво, мозъка, белия дроб.