Как се взима правилно решение в трудна ситуация?


Взимането на правилно решение в сложна ситуация трябва да се анализира без емоции и страхове, непреднамерено, след съвет с искрени приятели и след това без съжаление за избора.

Това съветва тибетският духовен водач Далай Лама.

"Необходимо е максимално задействане на умствените способности, анализиране отново и отново. Не трябва да се допуска емоциите да влияят на вашето решение. Ако вземете някакво решение под въздействието на емоциите, то след това, когато емоциите улегнат, вие ще видите, че решението е било грешно. Силните емоции затрудняват способността ни да мислим. Те правят нашето отношение предубедено. А което и да е решение, взето под въздействието на предубедеността ще бъде грешно", казва Далай Лама в интервю за РИА-Новости.

За да направите правилния избор е необходим "покой на ума" и "подробно обективно изследване". "Не трябва да се стъпва на желанието и да се прави избор в полза на желания от вас изход. Като вземате решение трябва да се гледа трезво на нещата.

"За да направите правилния избор е много важно да се посъветвате с няколко приятели, искрени приятели.

След това вече трябва да се вземе решение и да не се изпитва съжаление. Кажете си: аз направих всичко, което бе по силите ми, поисках мнението на различни приятел и накрая взех решение няма за какво да съжалявам. Самият аз именно така постъпвам", призна Далай Лама.

Отначало, добавя той, може да има колебания, страх. "Но след това трябва да се въоръжите с решимост. Много е важно отначало да се направи подробно изследване. А когато решението е взето, трябва да се прояви силата на волята, да се действа решително, без да се обръща внимание на трудностите", заключава Далай Лама.