Как правилно да дезинфекцираме кухнята и продуктите след пазаруване


Специално внимание се обръща на безопасното пазаруване в магазините, така че да имаме възможно най-малък досег с различни повърхности, да използваме ръкавици, маски, да плащаме с карти вместо с пари в брой.

Но какво се случва с всичко, което занесем в дома си, макар и опаковано?

Специалистите препоръчват домашна дезинфекция както на храните, така и на кухненските площи, с които те имат досег след внасянето им у дома.

Дезинфекцията е добре да бъде извършвана с препарати, които имат поне 60 секунди контактно време. Почистването на повърхностите е добре да става с кухненска хартия, а не с хавлия и гъба.

Добре е да се създаде навик всички покупки да се поставят на един и същ плот, а не на различни места в кухнята. Опакованите продукти е препоръчително да бъдат преопаковани, като старата опаковка се изхвърля. Друг вариант е опакованите продукти да се дезинфекцират преди да бъдат прибрани в шкафове.

Плодове и зеленчуци: 

Плодовете е препоръчително да се накисват в студена вода за най-малко 2-3 часа. След това е добре плодовете като ябълки и цитруси, както и зеленчуци, които позволяват това, да бъдат изтъркани с препарат и гъба.

Задължително е да се измиват и яйцата преди консумация.

Рязане на продукти:

Добре е да се използват различни дъски за рязане на сурови и термично обработени храни. Да се почиства дъската за рязане след всеки продукт, за да се избегне разпространението на микроорганизми и патогени.