Как играчките винаги да бъдат чисти


Когато вкъщи има малки деца, винаги се стараем да бъде чисто, проветрено, дезинфекцираме шишета и биберони. Но реално малчуганите имат повече контакт с играчките, отколкото с шишетата си. Гушкат ги, слагат ви в устата. Затова е важно и те да бъдат чисти и безопасни за малчуганите.

Ето няколко съвета за поддържане на най-популярните играчки за малки деца:

Играчките, които децата поставят в устата

Играчките, които бебоците използват за почесване на венците при никнене на зъбки, най-добре е да се стерилизират във вряща вода за 10 минути. След това да се оставят за изсъхнат върху памучна кърпа.

За тези залъгалки, които не издържат на висота температура има алтернатива - първо ги почистете и след това ги поставете в топла вода с оцет. 

Плюшени играчки 

Най-добре е докато децата са съвсем малки да не им даваме плюшени играчки. Те поемат и задържат много прах.

Ако все пак държим около бебето да има плюшени мечета и зайчета - голяма част от тях могат да се перат в пералня. Тези на които изрично е посочено, че не се перат можем да изтупаме хубаво, да ги приберем в найлонов плик и да ги оставим във фризера за поне 24 часа. Така поне акарите ще бъдат унищожени. 

Пластмасови играчки

Пластмасовите играчки можем да почистим с много топла вода и бебешки сапун, след което хубаво да ги изплакнем. А някои по-малки играчки можем да поставим в една от торбичките за пране в пералня и да ги сложим в миялната машина на ниска температура.

Задължително обаче трябва да изключим съдомиялната преди етапа на сушене, защото процесът може на повреди играчките.