Как да се подмладим с маска от кестени


Едни от най-скъпите биокозметични продукти по магазините са с екстракт от кестен. Но не този, който купувате от пазара, за да опечете на жар или да сварите като гарнитура към някое ястие, е този, който подритвате в парка, без да си давате сметка колко е полезен. Но не за ядене!

Дивият кестен, наричан още конски, е различен от сладкият, който се яде. Отровен е, но за козметични цели е истинско съкровище. От векове всички части на дървото се използват и в народната медицина – и плодовете, и листата, и цветовете.

Конският кестен, който в момента е в изобилие, е най-ценен заради съдосвиващото си и противовъзпалително действие.

Именно заради тях намира широко приложение в козметичната индустрия. Ето какви други ефекти върху кожата имат маските с него, които и сами може да приготвите в домашни условия.

Подмладяващо

Дивият кестен действа подмладяващо, и то съвсем буквално, тъй като потиска ензимите, разграждащи еластиновите нишки и хиалуроновата киселина, които се съдържат в кожата. Така че направете си домашна маска и я съхранявайте в хладилник. Сварете няколко кестена. Обелете ги, намачкайте и смесете с малко мед. Може да добавите и бадемово масло, ако кожата ви е суха, или белтък, ако е мазна.

Срещу тъмни кръгове под очите

Кестеновото пюре прави кожата сияйна и изсветлява сенките под очите. Ако искате да подсилите този ефект, използвайте друг сезонен натурален продукт, който също може да намерите лесно в момента – тиква. Смесете равни количества сварена и пасирана тиква с пюрето от кестени, нанесете и оставете да действа 10 мин. Повтаряйте всяка вечер до ефект.