Когато сме в хотелска стая, на гости или на къмпинг, невинаги има възможност да ползваме ютия, за да приведем дрехите си в приличен вид. Ако сме над тези подробности, ще си ходим смачкани, но какво да направим, ако не можем да си го позволим?

Сешоар

Струята горещ въздух ще премахне гънките по намачканите дрехи. Пускаме сешоара на средна степен и насочваме към дрехата, която е най-добре да виси на закачалка. Минаваме бавно и от разстояние по цялата дължина, докато не постигнем желания резултат.

Снимка 366373

Източник: iStock

Преса за коса

Гладка повърхност, която се нагрява до стотици градуси - разбира се, че ще ни бъде от полза! Трябва обаче да сме внимателни с температурата, особено при деликатните тъкани. С пресата лесно ще изгладим ръкави, яки или гънки по краищата на дрехите.

Пара

Неслучайно за перфектно гладене е необходима силна пара. Ако нямаме подръка ютия или парогенератор, може да се възползваме от горещия и влажен въздух в банята например.

Reader's Digest предлагат да закачим дрехата, която не искаме да бъде така измачкана, в близост до душа, но без да се мокри. От влагата и парата материята ще се изправи. Друг вариант е да държим дрехата изпъната за няколко минути над тенджера с кипяща вода.

Снимка 358184

Източник: iStock

Вода и спрей

Може и просто да напръскаме леко дрехата с вода и да я оставим да изсъхне на слънце и на закачалка. Предлагат се и специални спрейове срещу намачкване (като Downy Wrinkle Releaser). Те не са особено популярни у нас, но могат да се закупят онлайн. Цената им обаче никак не е ниска.

Може да си направим спрей с подобно действие и в домашни условия, смесвайки 300 мл вода с една чаена лъжица балсам за коса и една супена лъжица ябълков оцет.