IKEA пуска космическа колекция съвместно с НАСА


IKEA пренася Космоса в домовете. Шведският гигант пуска в сътрудничество с НАСА колекция мебели и аксесоари, които ще бъдат на пазара през 2020-та година.

Дизайнерите на компанията са прекарали година в Космическия център за изследвания на Марс в щата Юта. Идеята била да се създадат мебели от изключително леки материи, с които да се обзавеждат малки жилища - всеки иска да размества аранжировката на дома си, но понякога ни е трудно с тромавите и тежки мебелировки.

С колекцията IKEA ще лансира новия си материал - супер лек фурнир, изработен от дървени отпадъци

Той е оформен в тръби, които посредством "свръзки" ще могат да бъдат сглобявани в различни мебели според вкуса на потребителите.

"Чрез изрязването на тръбите в различни дължини и съединяването им можем да изградим почти всичко, било то мека мебел, гардероби или легла", заяви дизайнерът Майкъл Николич, който е ръководил групата от проектанти.

Освен с центровете на НАСА, те са прекарали време и в хотелите - капсули в Токио, за да усетят какво е да се живее в ултра малки пространства. Това допълнително ги инспирирало да създадат мебели, които да са многофункционални  - от маса да станат на диван и тн.

Колекцията също така ще включва три модела пречистватели за въздуха в дома, както и "мини градина", която прилича на терераирум в капсула.