И трите деца на Кейт и Уилям кръстени в една и съща кръщелна рокля


Кръщенето е едно от най-важните събития в британското кралско семейство. На 9 юли 2018 година бе кръстен принц Луи - третото дете на принц Уилям и съпругата му Кейт, в рамките на частна церемония в двореца „Сейнт Джеймс“ в Лондон.

Любопитни традиции около кралските кръщенета.

Кралските бебета се кръщават в лоното на Англиканската църква. В този ден те са облечени в копие на рокля от дантела и сатен, носена от първородната дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. Оригиналът не се използва от 2004 г., за да се съхрани за поколенията. Копието от 2004 г. е дело на шивачката на кралицата Анджела Кели.

Същата рокля е носена от повече от 60 кралски бебета, включително и принц Уилям.

Големият позлатен съд, в който се извършва пречистването на бебето, е един и същ за всички членове на семейството от 178 години насам. Дизайнът му е създаден от принц Албърт през 1840 г. Съдът е искрящ и изключително красив с окраски под формата на листа, а в основата има два ангела. Той е част от скъпоценната колекция на кралица Елизабет II.

Един от най-важните компоненти в кръщенето е водата, която е пречистена и донесена от река Йордан. Това е една от дългоспазваните кралски традиции.

Кралските бебета обикновено имат няколко кръстници. Кръстниците на принц Джордж са седем, на принцеса Шарлот — пет. Луи има шестима кръстници.

Принц Джордж бе кръстен на три месеца - на 10 октомври 2013 година, в параклиса на двореца Сейнт Джеймс.

По-малката му сестричка принцеса Шарлот бе кръстена на 5 юли 2015 година. Кръщенето се състоя в църквата "Света Мария Магдалена" в Сандрингам, Източна Англия.

Вижте трите кралски бебета – Джордж, Шарлот и Луи, в деня на тяхното кръщене.