Да си набавим хормони на щастието


Как да накараме пеперудите да запърхат в корема ни или да почувстваме, че на раменете ни са пораснали крила? С две думи – как да усетим щастието?

Според учените това чувство се дължи на химически процеси в организма и на действието на хормоните ендорфин, серотонин, дофамин и окситоцин. Оказва се, че можем да стимулираме производството им.

Ендорфин - появява се в главния мозък като отговор на болка и стрес. Помагат да се облекчи безпокойството и депресията, да се намали степента на болката и да се почувства успокоение.

Може да стимулирате изработването на ендорфин, като похапвате черен шоколад, разбира се, без да прекалявате. Подобно действие  имат лютите чушки и изобщо лютата храна, както и ароматите на ванилия и лавандула. Може да ароматизирате дома си или да прибавите етерични масла във ваната. Мощен стимулант за производството на ендорфин е жен шенът.

Дофаминът дава чувство на удовлетворение от постигнатото. Играе важна роля за мотивацията, кара ни да положим още усилия, за да постигнем целите си, да станем по-уверени в работата си.

Осигурете си достатъчно дофамин, като похапвате авокадо, банан, риба и тиквени семки. Същата работа вършат зелените и оранжевите плодове и зеленчуци.

Серотонинът ни кара да се чувстваме особено значими. Недостигът му в организма може да доведе до алкохолизъм, депресии и прояви на агресия. Има теория, че при недостиг на серотонин човек може да стане престъпник. Този хормон се набавя при хапване на млечни продукти, домати, соя, черен шоколад. Специалистите препоръчват да стоите повече на слънце. Хормонът е в по-големи количества през лятото.

Окситоцинът засилва чувството на доверие, понижава тревогата и страха, дарява спокойствие и увереност. На него се дължи връзката между майката и детето, между мъжа и жената. Прегръдките стимулират производството на хормона.

Любовта и сексът стимулират появата на хормоните на щастието. Милувките, близостта и приятните усещания успокояват нервите, придават чувството за безопасност и увереност и повишават настроението. Освен това интимностите укрепват физическото здраве.

Спортувайте – това е най-бързият начин за изработване на хормоните на щастието. Важно е да се знае, че настроението се подобрява при груповите игри.

Щастие ще изпитате и ако излезете от зоната на сигурността, ако преодолеете страха си и „превземете крепост”, за която не сте предполагали, че можете. Например: скок с парашут или с бънджи, алпинизъм, гмуркане, езда.

 И не на последно място – специалистите съветват да се смеем колкото се може по-често. Чистият смях и ведрата усмивка правят щастливи не само нас, но и околните. Може да си пуснете смешен филм, да почетете вицове, да разгледате стари фотографии. Но най-добре е да се съберете с хора, които ще ви развеселят от сърце. Така и времето ще мине неусетно.