7 начина да се справите със слънчевите изгаряния


Идват горещите дни, но кожата ни още не е подготвена за жаркото слънце. Излизаме на пикник и разходка по къси панталонки и потник, забравяме са се намажем със слънцезащитен лосион и само за час-два сме изгорели неприятно. И болезнено...

Ето 7 начина, с които да се справите с неприятните последствия от юнското слънце:

Не носете тесни дрехи

В първите часове след изгарянето, кожата трябва да е открита за да може да диша, препоръчват дерматолозите. Тялото се опитва да регенерира последствията, като изпраща по-силен кръвопоток към местата, на които сте изгорели. Затова ако не може да сте голи, тогава сложете много широки дрехи - така тъканите няма да дразнят излишно болезнената вече кожа.

 

Болкоуспокояващите помагат

Освен, че ще въздействат на силата на болката, тези лекарства имат и противовъзпалително действие. Може да минете на слаби болкоуспокояващи за два дни.

Не пукайте мехурите!

Ако изгарянето ви е по-сериозно, знаете, че се образуват мехури, а кожата започва да се бели. Но, никога не участвайте допълнително в тези процеси, като ги пукате или дърпате падащия епидермис. Това е естествена бариера, създадена от тялото ви. Пукайки мехура рискувате в оголената кожа да проникнат бактерии и да стане инфекция или да получите алергична реакция.

Без пилинг

Наистина един от най-неприятните моменти е, когато започнем да сменяме кожата си след изгаряне. При беленето на кожата обаче дерматолозите съветват да не си правите пилинг. Може да си помогнете като се мажете обилно с кремове и лосиони, които съдържат липиди и серамиди. Избягвайте продукти с петролеум като вазелина например. Мазилата, които съдържат бензокаин също не са препоръчителни, макар да се изписват при изгаряния. Сега не е момента да ползвате и грижата си против стареене на кожата, защото тя също ще я раздразни допълнително.

Правете си хладки вани

Във водата може да слагате лавандулово олио, което ще намали щипенето при изгаряне. Може да добавите и готварска сол за справяне със зачервяванията, а оцет от ябълков сайдер действа противовъзпалително.

Хидратацията е ключова

Слънчевите изгаряния обикновено са съпроводени с дехидратиране, затова пийте много вода, особено в първите часове след като пострадате. Избягвайте сладките безалкохолни напитки, газираното и алкохола.

Ефикасните бабини илачи

Добре изстуденото кисело мляко ще бъде ваш незаменим помощник. То ще охлади кожата и ще успокои раздразненията. Намажете го на дебел слой на изгорелите места. Много ефективна е домашната мас, която пък хидратира кожата и ще ви избави от усещането за дърпане и опъване.